Elena Chobanyan

SEMINAR INTERNAȚIONAL / Rememorarea celui de-al Doilea Război Mondial și ce am învățat după această dramă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Învățarea din evenimentele trecute este extrem de importantă, nu numai în ceea ce privește câștigarea unor perspective diferite, ci și pentru creșterea respectului față de drepturile omului, pace și colaborare“, a spus Laura Alčiauskaite, doctorand în Psihologie, voluntar din Lituania, în timpul seminarului organizat de Departamentul de Tineret al Consiliului Europei.

În luna decembrie a avut loc la Moscova al V-lea seminar/ training internațional cu titlul “Rememorare și învățături din dramele celui de-al Doilea Război Mondial” organizat de Departamentul de Tineret al Consiliului Europei şi Consiliul Național al Tineretului din Rusia, cu ajutorul Ministerului Educației din Rusia.

Scopul seminarului a fost de a dezvolta,  pornind de la  memoria unor evenimente ( în cazul de față al Doilea Război Mondial) în corelație cu  educația privind drepturile omului cu și pentru tineri. La reuniunea au participat 30 de delegați din toate statele Convenției Culturale Europene, inclusiv tineri lideri din 18 țări europene împreună cu un număr selectat de participanți din alte țări cum ar fi Armenia, Azerbaidjan etc., direct vizate de scopurile seminarului. Evenimentul a făcut  parte din Planul de acțiune pe 2018 al Programului-cadru privind cooperarea dintre Consiliul Europei și Federația Rusă în domeniul politicilor pentru tineret ca o contribuție la implementarea obiectivelor privind promovarea dialogului intercultural, consolidarea păcii și diversitatea culturală.

Acest seminar instructiv nu doar a antrenat și a ajutat participanții să regândească și să analizeze ceea ce s-a întâmplat în timpul celui mai devastator război, dar și să reunească noi și creative conexiuni, îmbinând diferite culturi, tradiții și idei pentru proiecte comune pentru următorii ani. Sarcina generațiilor tinere este să-și amintească, să nu permită falsificarea istoriei și să evalueze în mod  corect şi obiectiv evenimentele istorice.

Ceremonia de deschidere a avut loc pe 18 decembrie la Muzeul Victoriei de la Moscova. Invitații au fost salutaţi de către Grigori Petușkov, președintele Consiliului Național al Tineretului și Sindicatelor Copiilor din Rusia; Anya Olin-Pap, președintele Consiliului consultativ pentru tineret al Consiliului Europei, Maria Oreshina, primul secretar al Departamentului pentru Cooperare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, responsabilul de politică în domeniul educației și politica de tineret al Ministerului Științei și Învățământul superior din Rusia Rostislav Voitekhovsky şi reprezentantul Muzeului Victoriei Serghei Belov.

Serghei Belov a salutat invitaţii şi participanții la seminar organizat în muzeul Victoriei. “În lumea modernă, multe instituții sunt orientate și se implică în păstrarea  memoriei  istoriei. Și, bineînțeles, muzeul nostru este una dintre forțele cheie ce protejează adevărul istoric“, a adăugat el.

Potrivit lui Rostislav Voitekhovsky, nu este nici un secret că, în ultima vreme, se fac tot mai multe încercări de rescriere a istoriei și de uitare a crimelor fascismului. “Atâta timp cât noi, copiii și nepoții noștri trăim, nu vom permite acest lucru“.

Sper că în cadrul seminarului vor apărea noi idei și proiecte pentru a contribui  la lupta împotriva falsificării istoriei“, – a declarat Anja Olin-Pap.

Maria Oreshina, la rândul său, a îndemnat participanții să se bazeze pe fapte și să folosească doar surse sigure în materie de istorie. De asemenea, a atras atenția asupra adoptării de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluții inițiate de Rusia și sprijinită de 129 de țări pentru combaterea glorificării nazismului, neonazismului și escaladării formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță.

Cred că seminarii ca acesta oferă o mare oportunitate pentru tinerii provenind din țări diferite, de a discuta despre subiecte sensibile, cum ar fi trecutul și importanța celui de-al Doilea Război Mondial pentru societatea noastră, precum şi în cadrul relațiilor internaționale și cu mass-media. Aplecarea asupra acestor teme ne poate oferi o mai bună înțelegere a încercărilor de manipulare din istorie, pentru câștiguri de ordin politic și în lupta pentru drepturile omului“, – a explicat Laura Alčiauskaite .

În timpul acestui seminar, a continuat Laura, ea a avut șansa de a întâlni treizeci de persoane provenind din întreaga Europă, care au adus cu ei diferite perspective și opinii la Moscova. “Unii dintre ei aveau opinii total diferite de ale mele cu privire la aceeași afirmație și, chiar dacă am fost puțin șocată la început, mai târziu am înțeles că fiecare parte avea propriul său adevăr sau o parte a adevărului. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a evita falsificarea istoriei este de a vedea situația din toate unghiurile“, – a adăugat Laura Alčiauskaitė.

În opinia ei, oamenii își amintesc de cei care au murit în război, ținând o tăcere de două minute sau purtând o banderolă  roșie, dar oamenii rareori vorbesc despre cum se păstrează această amintire a evenimentelor tragice din trecut pentru a insufla tinerilor o cultură a drepturilor omului.

În timpul acestor șase zile foarte intense, am avut multe oportunități de a explora aceste unghiuri și de a obține o perspectivă mai largă asupra istoriei, societății și stereotipurilor existente. Mi-a plăcut profund în fiecare minut munca cu toți participanții și planurile despre modul în care am putea pune în aplicare scopurile seminarului pentru contribuirea la comunitățile noastre locale. Aşadar, cred că tinerii sunt cei care pot purta amintirea celui de-al doilea război mondial, învățând din greșelile istoriei şi prevenind repetarea posibilă aceleiași greșeli în viitor.”

Elena Chobanian, participantă la Seminar

  •  
  •