Redactor

Ședința de raport a U.A.R. -Suceava, pentru anul 2022

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                        Duminică, 12 martie 2023, comunitatea armenilor din Suceava s-a reunit la sediul U.A.R. din curtea bisericii armenești Sfânta Cruce pentru ședința de raport, pentru anul 2022.

                        Numărul armenilor întrunit la ședință a fost de 51%, conform legii. Raportul de activitate a fost votat unanim. De asemenea, la această ședință a participat domnul Zare Nazarian, vicepreședinte UAR pe Moldova, de la comunitatea armenească din Iași.

                          Anul 2022 a debutat cu celebrarea Crăciunului în comunitatea armenilor din Suceava. La biserica Sfânta Cruce au avut loc, pe 5 și 6 ianuarie, liturghiile prilejuite de Ajunul Crăciunului și Bobotează. Ca în fiecare an, copiii au primit daruri de Crăciun, iar comunitatea s-a reunit la o mică agapă.

                        8 Martie a fost sărbătorit la sediul Uniunii Armenilor din Suceava, în circumstanțe oarecum stranii, provocate de izbucnirea războiului în Ucraina.

                        În noul context internațional, comunitatea armenească din Suceava s-a implicat în sprijinirea armenilor refugiați din Ucraina pentru îndeplinirea formalităților de repatriere. Apoi a sprijinit transferul ajutoarelor umanitare destinate armenilor din Ucraina, care au provenit de la Eparhia Armeană din Marea Britanie și Irlanda. Două asemenea transporturi au intrat în Ucraina, prin vama Siret, în lunile martie și aprilie 2022.

                        Comemorarea Genocidului a coincis în acest an cu celebrarea Pascală. Comunitatea s-a rugat pentru sufletele martirilor armeni, uciși de otomani în anul 1915, pentru pace și bună înțelegere.

                        În luna august s-au împlinit 510 ani de la sfințirea mănăstirii Hagigadar. Cu această ocazie, s-a întocmit un catalog jubiliar despre Hagigadar, în limbile română și engleză, precum și o expoziție în aer liber, care a prezentat momente istorice importante ale Vaticanului armenesc. Slujba solemnă a avut loc duminică, 14 august, la Hagigadar, adunând membri ai comunității armenești din România, oaspeți de alte etnii din țară și din străinătate.

Tot în luna august, complexele mănăstirești Hagigadar au fost vizitate de oaspeți din Republica Moldova, care au participat la un proiect transfrontalier intitulat ”Basarabia salută Bucovina”.

                        În luna septembrie s-a celebrat Hramul bisericii Sfânta Cruce, când s-au sfințit florile. Apoi, în perioada 16-18 septembrie s-a desfășurat festivalul multicultural, intitulat ”BEST/Tezaurul cultural imaterial interetnic”. Acest eveniment a reunit etnii din Bucovina istorică, iar armenii din Suceava au fost prezenți la eveniment cu obiecte de patrimoniu, care aparțin Muzeului Școlii Armenești, iar grupa de dansuri armenești din Gherla s-a alăturat efortului comunității de a prezenta cultura și civilizația armenilor din Bucovina.

                        În luna octombrie, un grup de studenți armeni, care provin din Nagorno-Karabach, Siria și Liban și studiază la Departamentul de Studii Armenești al Universității Catolice Péter Pázmány din Budapesta, au vizitat Transilvania și Bucovina. Această călătorie de studii s-a intitulat ”Cultura armeană în Diaspora: Transilvania și Bucovina”, iar itinerariul a inclus Gherla, Frumoasa, Suceava, Gheorgheni și Dumbrăveni.

                        În luna noiembrie a avut loc a doua fază a evenimentului multicultural BEST, iar, de această dată, a existat și o componentă gastronomică a prezentării armenilor din Suceava, asigurată de doamna Arpine.

                       Tot în luna noiembrie, două grupe de cercetași din Suceava au vizitat complexul armenesc Sfânta Cruce, scopul lor fiind acela de a cunoaște în profunzime vechea urbe a Sucevei. Motto-ul lor ”Pregătit oricând” i-a determinat să cunoască mai bine armenii din Bucovina și rolul lor hotărâtor în progresul societății.

                        Pe 28 noiembrie s-au depus coroane de flori la bustul generalul Iacob Zadik, care a avut un rol decisiv în realizarea unirii Bucovinei cu Regatul României.

                        De asemenea, au avut loc discuții referitoare la evenimentele ce vor fi organizate în anul 2023: un concert de muzică clasică dedicat memoria compozitorului armean din Bucovina Carol von Mikuli, un atelier de limba armeană, celebrarea poetei armene din Bucovina Adrienne Prunkul-Samurcaș, programe pentru copiii din comunitate. Aceste acțiuni sunt menite îndeosebi a atrage copiii și tinerii în comunitate, pentru a se implica mai mult în munca de conservare a identității armenești în regiunea Bucovinei.

                        Desigur, complexul armenesc de la Sfânta Cruce rămâne deschid vizitatorilor și elevilor, celor interesați de cultura și civilizația armenilor în această regiune a României.

Suceava, 12 martie 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *