Admin

SECUREA ȘI IATAGANUL

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ArmenianGenocide

Sau cine se aseamănă se adună ?Un criminal de drept comun decapitează un ofițer armean în timp ce acesta dormea. Criminalul e  condamnat la ani grei de pușcărie. Președintele statului său de origine[1] obține eliberarea lui, amnistierea, și-l decorează ca pe un erou național. Decorezi pe cineva pe care dorești să-l dai ca exemplu, exemplu bun de urmat. Cineva pe care îl admiri, te identifici cu el…O țară[2] își vede guvernul răsturnat de un grup pucist printr-o lovitură de stat. Grupul ilegal preia  puterea, târăște țara într-un război dezastruos din care iese printr-o capitulare rușinoasă (Mudros 1918), cu economia distrusă și populația pauperizată. După război rebelii arestați sunt condamnați la moarte drept criminali de război. Ei mai sunt acuzați și de atrocități față de proprii cetățeni ai țării (mai ales armeni). Autointitulați “revoluționari” Junii Turci (căci despe ei e vorba) nu au introdus nici o reformă revoluționară, ei s-a mulțumit doar să organizeze măceluri antiarmene, antigrecești, anticaldeene etc. Singura lor bătălie câștigată (la Gallipoli) s-a datorat căpitanului Mustafa Kemal și  mișculațiilor lui W.Churchil. Adevărata revoluție turcă se datorează exclusiv lui Mustafa Kemal Ataturk. Dar acum nu mai exista Imperiul Otoman ci Republica Turcia. Imperiul , datorită Junilor Turci a pierdut teritorii întinse în Africa și întregul Orientul Mijlociu. Junii Turci au fost deci omul cu securea. Ei au dat cu barda aducând prejudicii militare, economice, sociale și morale Turciei. Au fost judecați pentru asta de statul turc. Una din vinile lor era organizarea macelăriri unui întreg popor (armean). Și iată, vedem cum, de-a lungul unor lungi decenii cei cu securea sau mai bine zis iataganul  sunt absolviți de orice vină, ba chiar onorați cu statui și denumiri de bulevarde, trecuți ca eroi în manuale școlare. Ce să înțelegem din asta ? Înțelegem că școlarii și apoi funcționarii și apoi militarii și etc trebue să le urmeze exemplul. Nu? Astfel cele două state se identifică în atitudinea lor   sanguinară chiar fară să vrea. Fără să vrea?! Din contră! Ambele state fac repetate declarații de identitate de interese etc. Și totuși…

Și totuși dacă apărătorul măcelarului de la Budapesta s-a autocaracterizat pe vecie, Turcia mai are o șansă să iasă cu obrazul curat. Rebelii impostori din primul război mondial care au cauzat Turciei atâtea pierderi teritoriale, materiale și morale nu mai pot fi ținuți la nesfărșit sub pulpana protectoare a negaționismului. Astăzi Turcia este un stat democrat, stat care aspiră să intre în concertul țărilor civilizate ale UE. Din rândul intelectualilor turci se ridică voci care cer asumarea trecutului și a adevărului. De ce să se pună semnul egal între Turcia modernă de azi și înapoiatul și păgubosul imperiu Otoman (“bolnavul Europei) ? De ce vrea Turcia să trăiască la infinit cu un “schelet în dulap” ? Crede că negaționismul poate ascunde adevărul? TOATĂ planeta  știe adevărul cu privire la genocidul armean. Chiar din documentele turcești dar și a altor state. Documente oficiale și nu povestiri ale unor martori întâmplători. Cine nu știe adevărul sunt doar cetățenii turci, cetățeni crescuți cu omisiuni sau falsuri istorice din fașă încă de pe băncile școlii. Ajunși miniștrii ei în mod sincer, deși eronat, perseverează în negationismul lor. Đar adevăratii intelectuali turci nu numai că știu și cunosc adevărul, dar ei și îl afirmă de câte ori au ocazia. Orhan Pamuc și Taner Akcam sunt doar două exemple eminente dar numărul lor e mult mai mare.

A sosit timpul rostirii adevărului. E un moment greu, e o retrăire a unor timpuri la care nimeni din noi nu a asistat dar care nu aparțin trecutului atâta vreme cât urmările anilor aceia teribili ne însoțesc zi de zi.Dar adevărul elibereaza și totodată înobileaza. Turcia nu are decât de câștigat dacă îl va rosti.

 NOR BERD

[1]     Azerbaijan

[2]     Turcia