Mihai Stepan Cazazian

Seara teatrului armenesc”, la Palatul Copiilor Bacău. O tulburătoare călătorie prin ani și vremuri sumbre

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

14-jos

 

După ce s-au bucurat de „Zilele Filmului Armenesc” în luna septembrie a acestui an, băcăuanii au fost invitați, în debutul lunii noiembrie, la „Seara teatrului armenesc”. Evenimentul le-a prilejuit întâlnirea cu o nouă pagină din istoria armenilor și a românilor, dar și cu un text literar propus pentru Premiul Nobel. De asemenea, publicul băcăuan a avut ocazia să vizioneze o trupă de tineri actori bucureșteni, care a prezentat marți, 1 noiembrie, pe scena Palatului Copiilor Bacău, spectacolul de teatru „Staipelochian”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău și cu Palatul Copiilor Bacău.

Prezentă la eveniment, Irina Margareta Nistor a remarcat faptul că „«Staipelochian» este un spectacol docudrama care reconstruiește viața comunității armenești din România de-a lungul secolului XX. Bunici, emigrare, cafea, război, strămoși, ritualuri, pace, totalitarism, iluzii sunt narate și înscenate cu umor de un povestitor care se reîntoarce prin amintiri în anii copilăriei. Textul dramatic adaptează romanul autorului român de origine armeană Varujan Vosganian «Cartea șoaptelor», o lucrare nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Literatură din partea a trei țări: România, Armenia și Israel”.

Deschiderea a fost susținută de Adrian Jicu, lector universitar dr. la Facultatea de Litere a Universității Vasile Alecsandri, din Bacău, critic literar și scriitor, dar și redactor al revistei de cultură „Ateneu”, care a prezentat cartea care a stat la baza acestui spectacol. „În spectacolul «Staipelochian», aparent un nume armenesc, a spus acesta, ne întâlnim nu doar cu armenii și românii de astăzi, ci și cu chipuri ale armenilor și românilor secolului XX, un secol pe care sperăm, alături de dumneavoastră, să-l înțelegem. Acest spectacol este o dramatizare a romanului «Cartea șoaptelor», o carte identitară pentru România, în care personajele se confruntă pe viață și pe moarte. Dar, ca orice poveste cu armeni, tragismul se împletește cu ironia”, dezvăluie autorii spectacolului.

„Staipelochian” este un text jucat de șase fete, șase actrițe cu darul de a te face să vrei să descoperi de ce te tulbură într-atât genocidul armenesc, deși nu e pomenit nicio clipă.

Inspirat de „Cartea șoaptelor”, spectacolul te poartă într-o călătorie prin ani și vremuri sumbre, cu personaje multiple și multă emoție, un arbore genealogic din frânturi de povești, imagini creio­nate din vorbe și mereu cu gândul că „fotografiile sunt pentru cei care nu apucă să-și ia rămas bun”.

Din distribuția spectacolului au făcut parte Andreea Alexandrescu, Adela Bengescu, Cătălina Bălălău, Teodora Filip, Ana Turcu și Armine Vosganian. Regia spectacolului este semnată de Mihai Alexandru Ion, scenariul poartă semnătura tinerei actrițe Armine Vosganian, fiica scriitorului Varujan Vosganian, autorul romanului „Cartea șoaptelor”, iar scenografia a fost realizată de Andreea-Diana Nistor. Au mai luat parte la realizarea spectacolului Mihaela Vosganian (muzica), Matei Șopterean (lumini) și Vivi Stoleriu (sunet). Spectacolul „Staipelochian” este produs de Compania „Rampa”, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România.

Compania „Rampa” s-a format în anul 2013, fiind o trupă profesionistă de teatru care pune în scenă spectacole în parteneriat cu instituții publice și private, deopotrivă în spații convenționale și ne­con­venționale. Printre membrii trupei se numără absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Evenimentul băcăuan „Seara teatrului armenesc” continuă parteneriatul dintre Palatul Copiilor Bacău și Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău, început în luna septembrie 2016, când ambasadorul Republicii Armenia la București, Excelența Sa Hamlet Gasparian, a vizitat Palatul Copiilor Bacău, la invitația profesorului Gabriel Stan, director al instituției de învățământ nonformal.

Palatul Copiilor s-a implicat în acest proiect civic, cultural și educa­țional cu speranța că activitățile și tematica lui vor contribui la o mai bună cunoaștere a comunității armene din România. De această dată, elevii și profesorii de la Palatul Copiilor Bacău, dar și publicul larg vor avea ocazia să vizioneze un spectacol de excepție, o piesă de teatru docudrama cu valențe educative și istorice, care reconstruiește viața acestei minorități de-a lungul secolului XX.

Este de notorietate faptul că, pe parcursul timpului, comunitatea armenilor din țara noastră a avut o contribuție importantă la moder­ni­­­­­­­zarea României.

Proiectul va continua prin organizarea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, a unei suite de evenimente, care vor marca, la Bacău, Ziua Minorităților în România (18 decembrie).

Prof. Gabriel STAN,
Directorul Palatului Copiilor Bacău

tribunainvatamintului.ro