Mihai Stepan Cazazian

Seara jazz-ului armenesc la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 Tigran-Hamasyan

La 17 octombrie, la Sala Radio a avut loc concertul talentatului pianist de jazz Tigran Hamasyan, ce s-a prezentat în fața publicului cu o serie de interpretări excepționale. Seara de jazz a fost organizată de TwinArts, cu sprijinul ambasadei Armeniei în România.

Hamasyan i-a cucerit pe sutele de iubitori ai jazzului prin împletirea virtuoaselor interpretări la pian și a tehnicilor inovatoare de mixaj. Grație motivelor armenești, a interpretărilor jazzistice deosebite ale lui Komitas (Hov arek sarer, Vartavar – de autor –, etc.), publicul românesc a avut ocazia să descopere melodiile armenești. Datorită gustului muzical eclectic, Hamasyan opera treceri line de la motivele populare armenești la jazzul american și de la rockul progresiv la sonoritățile clasice.

La sfîrșitul concertului ce a durat o oră și jumătate, ovațiilor insistente ale publicului jazzmanul armean le-a răspuns prin interpretarea unei complexe compoziții proprii dedicate orașului său de origine, Ghiumri.

În interviul acordat presei românești înainte de concert (pentru HotNews.ro), Tigran Hamasyan și-a prezentat proiectele artistice, a povestit despre înregistrarea albumului Shadow Theatre, a amintit despre prima lui apariție importantă pe scena Filarmonicii din Erevan.

Cu o zi înainte de concertul lui Hamasyan, într-unul din cluburile din București a concertat un alt maestru armean, renumitul pianist de jazz Harry Tavitian care, la rîndul său, în creațiile sale introduce cu generozitate motivele armenești. Publicului meloman din România îi sînt bine cunoscuți și alți mari maeștri ai jazz-ului românesc, frații Capriel și Garbis Dedeian, care dau numeroase concerte în București și alte orașe din țară, fiind, de asemenea, nelipsiți de la manifestările culturale armenești.