Mihai Stepan Cazazian

SEARĂ DE MUZICĂ ȘI POEZIE LA CONSTANȚA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCF0577

Sămbătă seara, pe 6 decembrie a.c., chiar de ziua Sfântului Nicolae, aducătorul de bucurii pentru toți copiii, a avut loc – în cadrul Programului cultural al Bisericii Apostolice Armene din Constanța – (cu știința, acceptul și binecuvântatea Î.P.S. episcop Datev Hagopian),  un eveniment cu dublă semnificație, după cum ne-a explicat preotul nostru paroh Oshakan Khachatryan: aniversarea a 145 de ani de la nașterea marelui compozitor Soghomon Soghomonian KOMITAS și comemorarea – anticipativ – a 100 de ani de la Genocidul împotriva poporului armean.

Conform tradiției, acțiunea a început cu binecuvântarea părintelui, care a adresat apoi un cuvânt introductiv publicului, adunat în număr mare, ca răspuns la chemarea lansată de părinte atât de la amvon, cât și prin afișul de care s-a ocupat personal. Sfinția Sa a lămurit sărbătoririea împreună a celor două evenimente, dată fiind legătura cauzală dintre ele: Komitas, marele compozitor armean, despre care aveam să aflăm mai multe amănunte decât cunoșteam deja, a fost tot o victimă a genocidului, un martir care și-a purtat crucea prin așezămintele de sănătate europene timp de peste douzeci de ani.

Partea esențială a acțiunii a constat din recitalul doamnei preotese Armine Khachatryan, soprană lirică de coloratură, care – după un grupaj de versuri din Baruir Sevak – a interpretat cu talent, culoare și personalitate, treisprezece piese muzicale, îndeosebi, cu caracter religios, din cele mai remarcabile compoziții ale lui Komitas, dar și cântece laice din folclorul muzical armean, precum și lucrări din creațiile altor cunoscuți compozitori armeni, acompaniată la pian de prof.Inga Dășanu. Spicuim dintre acestea: Ter Voghormea, Havun havun, Surp Surp, Nor dzaghig, Mayr yev Guys, Lusneag kisher, Chinar es, Hov Arek, Grunk, etc., precum și Ave Maria de Caccini.  Cu vocea sa caldă, cu inflexiuni catifelate, interpreta a însuflețit toată sala, oferindu-ne un adevărat regal care ne-a impresionat și emoționat.

DSCF0572

Piesele muzicale au alternat cu lectura celor două comunicări redactate de părintele paroh Oshakan Khachatryan, Komitas – viața și activitatea  și Genocidul poporului armean și ecourile lui internaționale , traduse și citite de Arșaluis Gurău și, respectiv, Azaduhi Benlian.     DSCF0589

Invitat special, tânărul elev Aram Niță a recitat în limba română poezia, devenită imn al genocidului, Surperu achkeră (Ochii Sfinților) de T.Donoyan (traducere de A.Gurău); apoi a interpretat la pian piese muzicale din Ceaikovski.

 

În cuvântul său de încheiere, părintele a subliniat importanța celor două evenimente: necesitatea ca tineretul armean să cunoască și să aprecieze valoarea încă insuficient cercetată a compozitorului Komitas, creator original, culegător de folclor și animator cultural deopotrivă, a cărui contribuție la dezvoltarea culturii muzicale armene este incomensurabilă; mari muzicieni ai vremii l-au apreciat și iubit, numindu-l „părintele genial”: Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, Gabriel Fauré, etc. Fiind printre primele victime ale genocidului împotriva poporului armean, Komitas a purtat cu sine 20 de ani povara caznelor și grozăvilor care s-au abătut asupra armenilor. „. . .albit de singurătate și durere, la 22 oct. 1935, într-un spital din suburbia de Villejuife, mintea și inima plină de iubire a marelui muzician au încetat să mai existe.”(O.H.)

Genocidul este pentru noi o temă permanentă – a continuat părintele -, pe care trebuie să o avem în vedere continuu, mereu în fața ochilor noștri, atât cât vom trăi. Ceea ce s-a întâmplat cu bunicii, moșii și strămoșii noștri nu poate fi uitat, în ciuda vocilor negaționste sau a celor care vor să-i minimalizeze amploarea și tragismul. Trebuie să spunem copiilor noștri și copiilor copiilor noștri, pentru ca niciodată să nu fim tentați să uităm atrocitățile săvârșite împotriva pașnicului nostru popor. În anul care se apropie, 2015, vor continua manifestările de acest fel, organizate atât de Biserica armeană, cât și de filiala locală a U.A.R., la care este necesar să fim prezenți și să le sprijinim.

Acțiunea s-a încheiat cu mulțimea de buchete primite de doamna Armine Khachatryan și în ropotele de aplauze, care i-au răsplătit prestația și dăruirea. O fotografie de grup a marcat în amintire pentru viitor această seară reușită.

DSCF0594

Ecourile acestei acțiuni nu s-au risipit totuși o dată cu încheierea sa. Publicul a coborât în sala de protocol a bisericii, unde  – prin grija părintelui paroh – am fost invitații săi la o cafeluță și dulciuri. S-ar putea spune chiar că aici au continuat cu însuflețire și încântare discuțiile despre temele prezentate .

Arșaluis Gurău