Redactor

Seară culturală armeană în Piteşti

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

trupa

În seara zilei de 11 decembrie 2013, sub prilejul celebrării Zilei minorităţilor naţionale din România, a avut loc concertul formaţiei „Fraţii Dedeian”. Evenimentul a fost organizat de filiala Piteşti a Uniunii Armenilor din România, iar gazda acestui eveniment a fost Teatrul „Al. Davila” din Piteşti.

Seara a fost dedicată în întregime jazz-ului. Astfel că în deschidere concitadinul nostru Partev Mkrtcian, bun cunoscător al realităţii contemporane din Armenia, a ţinut o scurtă prezentare cu titlul „Jazz-ul în Armenia – trecut şi viitor”. Publicul a putut să afle despre dezvoltarea acestui gen de muzica în Armenia, evidenţiate fiind caracteristicile sale începând cu anii 1920 şi până astăzi. Ceea ce a uimit atât publicul armean, dar mai ales pe cel român a fost faptul că în prezent în Armenia există o orchestră naţională de jazz.

În continuare a urmat momentul mult-aşteptat al serii, anume concertul binecunoscutei şi admiratei formaţii de jazz „Fraţii Dedeian”. Programul a cuprins piese din repertoriul internaţional, dar şi piese originale compuse de Garbis şi Capriel. Rafinamentul, virtuozitatea şi autenticitatea jazz-ului în interpretarea celor doi muzicieni şi a prietenilor lor au încântat spectatorii, mulţi dintre ei fiind fani veniţi special pentru a-i asculta. Publicul a apreciat din plin concertul, iar artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze entuziaste. La această seară culturală organizată de noi ne-am putut bucura să avem ca invitaţi în public şi membrii ai diverselor minorităţi din oraş.

Pe site-urile de internet YouTube şi Facebook au fost publicate fragmente din concert şi comentarii. Iata impresiile de pe Facebook ale unui utilizator cu numele Joe Neguţ sub titlul „O zi plină 11 decembrie 2013 Concert de Jazz la Teatrul Al. Davila”: „prin amabilitatea Uniunii Armenilor din România, cuartetul fraţilor Dedeian s-a produs în faţa unui nucleu dur de melomani piteşteni…Şi în această seară l-am ascultat pe cel mai important saxofonist român, pe Garbis Dedeian. Împreună cu fratele Capriel, un baterist şi un basist ne-au oferit standarde şi compoziţii proprii. Trupa fratilor Dedeian cânta un bebop curat şi fascinant…  Îl ştiu pe Garbis Dedeian de când a debutat la Sibiu, avea în jur de 25 de ani. În această seară a apărut echipat clasic cu sacoul închis cu nuanţe violete ce-mi amintea de clasicul Dan Mândrilă sau personajul lui Robert de Niro din New York, New York. În plus, Garbis Dedeian are vocea joasă de fumător înrăit, care dădea o notă specială prezentării pieselor trupei. A fost o seară încantatoare”.

În încheiere dorim să le aducem mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă această seara specială în Piteşti: artiştilor, membrilor filialei Piteşti ai Uniunii Armenilor din România şi nu în ultimul rând Teatrului „Al. Davila” din Piteşti.

 

Asadur