Mihai Stepan Cazazian

Seara comunităţilor etnice la Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În data de 3 mai a.c., Suceava a devenit polul multiculturalităţii, atât de normale pentru spaţiul bucovinean.
A avut loc a unsprezecea ediţie a Cupei Interetnice Bucovine, încheiate cu Seara Multiculturală. Tineri din Republica Moldova, Administraţia Regiunii Cernăuţi, ţigani, armeni, ruşi-lipoveni, maghiari, tătari, germani, ucraineni, italieni, polonezi, evrei au demonstrat că limbajul sportului este unul universal, care reuneşte oamenii într-un mod sănătos.
Comunitatea armenilor a fost reprezentată de un grup de tineri studenţi armeni, care studiază la Universitatea din Iaşi şi care au încântat publicul la seara interculturală în premieră cu un dans armenesc fascinant. Fetele, îmbrăcate în haine tradiţionale, au dansat desculţe, acompaniate de vocea frumoasă şi caldă a tânărului coleg din grup. Un timbru vocal, mişcări care evocă istoria acestui popor, mai ales lupta lui continuă de a-şi păstra identitatea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De fapt, într-o lume uniformizată, ce ne mai deosebeşte decât aceste obiceiuri, aceste amprente originale ale naţiilor noastre? Ce este mai frumos decât să învăţăm unii de la alţii? Dacă aţi şti cu câtă curiozitate s-au urmărit toate evoluţiile artistice, cât suflet s-a pus de către participanţi, cu câtă bucurie am dansat la final, într-o horă autentică, pe melodia atât de emoţionantă „Cântă cucu, bată-l vina/De răsună Bucovina”, cât de diverşi, dar unitari în suflet ne-am simţit! Au fost momente pe care le dorim transpuse, însă, în viaţa cotidiană, plictisitoare şi anostă! Căci diversitatea face cu adevărat diferenţa!
Aceasta a fost cea mai frumoasă, surprinzătoare şi emoţionantă seară interculturală la care am participat! Ne dorim mult ca anul viitor să ne adunăm toate comunităţile etnice din România, pentru a celebra împreună bucuria de a fi diferiţi, totuşi atât de uniţi!
Pe curând!
3 mai 2014
Corina Derla