Mihai Stepan Cazazian

Seara armenească 2016

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14608863_1178870265485707_5063578861439398355_o-e1476185305562

Anul acesta aducem multe premiere la Tea&Coffee Festival și nici nu se punea problema să deschidem festivalul fără una dintre ele, așa că vă așteptăm luni, pe 24 octombrie, la prima seară armenească vreodată din Festivalul Ceaiului și al Cafelei.

Punem multe la cale așa că vă dăm întâlnire la 17:30, la Delicatese Florescu, pentru o demonstrație și degustare de cafea armenească și coniac Ararat, alături de poveștile meșteșugite ale domnului Florescu, iscusit cafegiu.

Astfel încălziți, la ora 18:00 prietenii noștri de la Asociatia Cultour vă vor purta într-o călătorie care explorează povești de viață ale armenilor, basme din folclor, tradiții și credințe în Biserica Armenească. Veți afla istorii ale străduțelor, veți descoperi Casa Melik – cea mai veche casă locuibilă din București, povestea cafelei armenești și multe altele.

După 20:00, la Lente, singurul bistro cu dichis din Cartierul Armenesc, vă dau întâlnire Uniunea Armenilor cu un atelier de caligrafie, unde veți afla despre alfabetul lor unic în lume, creat în anul 405 de Mesrob Mashtoț, acesta dorind traducerea Bibliei în limba armeană. Cele 36 de litere din alfabet impresionează prin aspectul acestora, fiind adesea utilizate in realizarea diferitelor lucrări artistice, iar voi vă puteți lua acasă numele scris cu aceste caractere nemaivăzute.

Tot ei ne aduc accesorii inspirate din portul tradițional armenesc, numai bune de pozat la photo cornerul DoItYourselfie, care vă dau și magnet amintire.

La 20:30, în mansardă aveți întâlnire cu Agopian Paul, care vă va învăța să pregătiți Tahinov Hatz, tradiționalul desert armenesc de la cafea.

După 21:00 vedeți Noravank – between myth and reality, în regia lui Florin Kevorkian.

“Noua Mănăstire, în traducere liberă – a fost construită din inspirația arhitectului Momik Vardpet, din iubirea nerecunoscută dintre acesta și fiica regelui Stephanos Orbelian.
O mânăstire ridicată spre Dumnezeu, prin iubire…

Arhitectul, profesorul și miniaturistul Momik Vardpet a plătit cu viața sa pentru această ultimă poveste de dragoste, iar mânăstirea Noravank rămâne ca un cântec de lebădă al acestui mare artist al epocii sale…

Tot Florin Kevorkian ne mai aduce și emoționantul Recunoaște 1915, film realizat în memoria genocidului armean.

“Dacă poţi să mai iubeşti ca un creştin, când inima ta a fost distrusă toată, cu o ură răvăşitoare, întunecată şi de neînţeles, sub umilinţe de nedescris… dacă poţi… poţi învăţa să zâmbeşti iar… după ce ai văzut distruse lângă tine sufletele copiilor tăi… dacă poţi să renaşti din cenuşa fierbinte a casei tale, după ce familia ta a murit acolo arsă de vie… Atunci… Tu nu te mai numeşti… Om… Te numeşti… Armean…”

Nu vă grăbiți să plecați devreme acasă căci regizorul mai rămâne cu noi după film la o sesiune de Q&A și un ceai sau o cafea.

Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, aici: https://goo.gl/eo8bep

Rezervările se fac la info@asociatia-cultour.ro pentru turul ghidat pietonal și la 021.210.9696 pentru Lente.

*costul pozei printate pe magnet (10 lei) nu este inclus în costul biletului și se achită separat, la photo corner.

Participarea doar la degustare și la turul ghidat este gratuită.

Parteneri: Lente Arcului, Delicatese Florescu, Uniunea Armenilor, Florin Kevorkian, Paul Agopian, Doityourselfie.

Link către eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/704273086395103/

poster_tea_and_coffee_gest_2016_part