Redactor

Scrisoarea Fondului „Armenia”, reprezentanța România, adresată d-nei Ursula von der Leyen

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Stimată doamnă Președinte a Comisiei Europene

Blocarea coridorului Lachin de  către grupuri de azeri așa ziși ecologiști, care a început la 12 decembrie 2022,  încalca  grav Declarația Trilaterală din 9 noiembrie 2020 și închiderea liniei de salvare care leagă Artsakh (Nagorno-Karabakh) cu Armenia și cu restul lumii, reprezintă o amenințare existențială serioasă pentru aproximativ 120.000 de armeni care trăiesc acolo. Aceste proceduri permit  Azerbaidjan-ului reluarea treptată a acțiunilor de strămutarea forțată, ducând astfel o politică pe față de curățare etnică.

Dictatorii azeri cu buzunarele pline de petrodolari exercită o politică de forță asupra populației armene locale  care a devenit prizoniera unei țări care se pretinde atașată idealurilor europene dar care în realitate încalcă grosolan convențiile internaționale și reglementările impuse de valorile civilizației europene.

Blocada de mai bine de 30 de zile a coridorului Lachin a dus la o criză umanitară care se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Lipsa de mărfuri , cum sunt alimentele de bază și medicamente privează populația de a trăi normal și în condiții de vecinătate unanim recunoscute. Populația în Artsakh este privată de dreptul la libertatea de mișcare; mii de oameni, inclusiv copii, sunt blocați în lunile reci de iarnă și în zona muntoasă, iar unele familii sunt despărțite , aflânduse  în diferite părți ale blocadei.

Ne aflăm în fața unei noi încălcări a normelor de drept internațional de către Azerbaijan care profită de protestele timide, aș zice formale ale Europei, atenuate probabil  de teama ca azerii să nu oprească livrările de gaze și vă rog să faceți uz de întreaga presiune politică pe care puteți s-o exercitați  astfel încât Azerbaidjanul să permită reluarea circulației libere și nestânjenite a traficului de mărfuri și persoane prin coridorul Lachin și, în conformitate cu angajamentele sale, să garanteze libera circulație a locuitorilor din Artsakh  și să asigure tranzitul  vehiculelor și traficul de mărfuri de pe traseu. Susținem propunerea de a se relua operațiunile pe aeroportul din Stepanakert în condiții de garantare a securității legăturii aeriene ceea ce ar duce la accelerarea rezolvării problemelor umanitare create de  blocaj.

Garabet HACIATURIAN

Reprezentant pentru România al Fondului „Armenia

________

Fondé en 1992, le fonds Hayastan All-Armenian Fund est une organisation unique travaillant à créer un réseau panarménien pour soutenir l’Arménie et les Arméniens du monde entier dans la mise en œuvre de projets assurant le développement proportionnel et durable de l’Arménie et de l’Artsakh. Depuis sa création en 1992, le Hayastan All-Armenian Fund a mis en œuvre plus de 1 300 projets majeurs en Arménie et en Artsakh dans les domaines des infrastructures, des soins de santé, de la protection sociale, des arts et des sports. Le travail du Fonds est mis en œuvre avec la participation active et le soutien de ses 21 organisations affiliées et partenaires dans 19 pays.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *