Mihai Stepan Cazazian

Scrisoare primită de la un cititor: GENOCIDUL ARMEAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A monument with the inscription at its base, "To the Memory of the the 1,500,000 Armenians who were Massacred during the Genocide in 1915" is seen in a square in Decines

Pe 24 aprilie 2015 se împlinesc 100 de ani de când una din cele mai abominabile fapte petrecute în lume, omorârea a 1.500.000 de armeni de către turci, așteaptă recunoașterea de facto a tragediei. „Metz Yeghern” în traducere „Marele Rău” mai este cunoscut și sub numele de „Genocidul uitat”. Și într-adevăr așa pare. Pasivitatea unor armeni față de cele întâmplate își spune cuvântul. Zilele trecute una din cele mai importante instituții europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a decis că negarea genocidului armean este un fapt ce poate fi negat, întrucât s-ar nega dreptul persoanei la opinie. Nu același lucru se aplică în cazul altei crime împotriva umanității, Holocaustul. Justificarea deciziei curții se bazează pe faptul că genocidul armean nu a fost recunoscut pe plan internațional de o instanță judecătorească, și deci nu este o infracțiune penală, așa cum a fost cazul cu Holocaustul.

” Genocidul este un concept legal foarte strict definit. Este însă dificil de a demonstra “, a declarat instanța de judecată . Mai multe agenții de presă și ziare de prestigiu din întreaga lume au relatat cele întâmplate, dar, este un mare dar, nu au adoptat o poziție pro sau contra. Acest fapt spune foarte multe despre cum stăm cu recunoașterea genocidului.

Scriu aceste rânduri oripilat de cele dispuse de CEDO, care s-ar putea chiar să aibă fundament juridic, și mă gândesc la tragedia îndurată de niște oameni pentru simplul fapt că erau armeni. Am simțit nevoia să scriu aceste rânduri, deși famila mea nu a avut de suferit, întrucât era stabilită pe teritoriul actual al României înainte de anul 1800, pentru că simt necesitatea de a protesta față de o mare nedreptate care se aduce poporului armean. Cum reacționează comunitatea armeana din România? Cum reacționează conducerea comunității armene din România? Mai este cazul să spun că România nu a recunoscut , încă, genocidul armean? Deci, ce facem? Mi-a ajuns la urechi un zvon, că s-ar fi constituit o comisie de comemorare a genocidului la nivelul comunității din România. Poate primul lucru pe care ar trebui să-l facă comisia ar fi acela de a se adresa Parlamentului României și a solicita poziția acestuia față de genocid.

Cu amar în suflet al dumneavoastră,

Gabriel Antonie Lazarovici

3 Responses to Scrisoare primită de la un cititor: GENOCIDUL ARMEAN

  1. gugush December 22, 2013 at 10:16 pm

    Pana cand vom continua noi, cu totii, sa fim ignoranti si sa ascultam de pacalelile adversarilor nostri care rad de noi? Care recunoastere? A masacrelor din 1915 +? De cate ori trebue sa se recunoasca ceva care s-a recunoscut de atata ori. Si ma rog Eoropenico draga, cine tre sa recunoasca ca sa fie chiar recunoscut? PArlamentul european a facut-o. Multe tari si ele. Si daca insulele VAnuatu n-o fac cum ramane?
    Sa se stie de toti cei cu nota 5 la istorie (mai ales guvernele care cred ca nici 5 nu merita) ca acele crime din 1915 etc au fost recunoscute de marile puteri de atunci chiar in 1915. cu acte in regula.Si Turcia a primit actul de acuzare si nu a protestat. Cum se chiama asta la CSM sau la ICC? Accept , nu? Sau nu mai exista nici un cod juridic pe lumea asta si doar o palavrageala in vant.
    FAptele sunt mai tari ca argumentele mestesugite. Faptele sunt sprijinite de acte valabile emise de guverne si nu de juristii parliti de la Bruxelles sau ziaristi pe puncte.

  2. gugush December 22, 2013 at 10:31 pm

    Apropo. Legea elvetiana care pedepseste pe cei ce neaga genocidul armean nu va tine cont de balmajelile de la bruxelles. Ca nu face parte din EU-ica.
    Si iar apropo. Negarea holocaustului nu vine si el ca un drept al opiniei libere, conform ametitilor de la bruxelles?
    Pai daca vreau merg in Belgia si strig ca nici Pol Pot nu a existat! Pai, nu, asta e opinia mea!
    Si imi iau nasul la purtare si zbier ca o regiune cu numele de Darfur nu a existat nicinodata! De ce? Penca asta e opinia mea!!!. Geografia? FAc ceva pe ea impreuna cu parlamntul european, daca imi tine partea.
    Eu cred ca legea /decizia , ce-o fi, au scos-o la bufet inainte de a lis e aduce masa…
    O fi facuta de niste benzinari?

  3. Krikor December 24, 2013 at 6:16 am

    Interesul poarta fesul iar Guvernul Romaniei nu poate sa rupa acest interes.Intresele materiale sunt mai presus de orice drept uman Oare politica externa a Romaniei este dicatata de Ankara ? desigur ca da.
    Poporul Roman a dschis portile tarii strabuniolr nostrii care au scapat de iataganul turcesc iar actualul govern al Romaniei nu recunoaste Genocidul Armean ?
    Desigur ca nu recunoaste daca statuia unui criminal ca Ataturk este la loc de cinste in capitala. Oare este o statuie a lui Mihai Viteazul in piata Taksim din Istabnul? Desigur ca nu.