Mihai Stepan Cazazian

Scriitorul Cristian Teodorescu reacționează la insultele aduse lui Vosganian privind romanul “Cartea șoaptelor”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

57_20101013112853

 

O  ACUZAȚIE  DE O NEMĂRGINITĂ  MURDĂRIE

Am fost coleg de redacție la Academia Cațavencu, cea adevărată, cu un autor literar al cărui nume nu vreau să-l pomenesc. Autorul a plecat la Kamikaze, după ce și-a făcut numele la A.C. Acum nu mai știu ce face, doar că, mi s-a spus, performează pe FB unde scrie despre diverse chestii, încercînd să-și dea importanță. Acest tip care literar vorbind e mai degrabă obscur, deși povestește în serial pe FB cum urmează să-i apară o carte ilustrată, la ce s-a gîndit el!? Ia să i-o tragă lui Varujan Vosganian, să-i crească audiența. Drept care a zis că Varujan și-ar fi scris Cartea șoaptelor la patru mîini, adică împreună cu un confrate celebru, care i-ar fi spus cum i-a rescris el cartea lui Varujan.

Îl cunosc pe acest confrate, care mi-a spus că Vosganian i-a dat să citească romanul înainte de apariție cu rugămintea de a-i spune ce părere are despre manuscris, adică și ce nu-i place din roman. N-a fost singurul căruia Vosganian i-a dat cartea la citit. Treaba asta se întîmplă printre scriitori și ține de operațiunea de editare a cărții, iar Varujan i-a amintit cu mulțumiri, în carte, pe toți cei cărora le-a dat să citească manuscrisul Cărții șoaptelor, pentru observațiile și sugestiile lor, după care el a procedat așa cum l-a tăiat capul. Mai schimbînd cuvinte, mai renunțînd la anumite pasaje, Varujan a făcut o ultimă lectură a romanului său, înainte de a-i da bun de tipar.

De aici, autorul căruia nu vreau să-i pomenesc numele a tras concluzia că cineva i-a rescris romanul lui Varujan. Asta mi se pare o imbecilitate care-l descalifică pe cel care a formulat-o și o tîmpenie din partea celor care au mușcat din ea.Varujan e unul dintre marii noștri scriitori contemporani care, înainte de a publica o carte, știe că operațiunea editării face parte din bucătăria necesară a manuscrisului. Și, pentru necunoscători, editorul și lectorii cărții nu rescriu manuscrisul, ci îi sugerează autorului să opereze schimbări în manuscris, așa că și în timpul editării autorul e cel care păstrează controlul asupra cărții sale.

Regret că am fost coleg cu acest ins care l-a insultat dintr-o agresivă prostie pe Varujan Vosganian, fericitul și neîndoielnicul autor al unei capodopere. Cît despre autorul insultei, pentru mine ipochimenul nu se va spăla de ea decît atunci cînd va fi în stare să scrie ceva care să-l facă, dacă nu egalul literar al lui Vosganian, măcar o clonă mică a acestuia.

Cristian TEODORESCU

http://voxpublica.realitatea.net