Mihai Stepan Cazazian

Scandal la nivel diplomatic. Ambasadorul României în Armenia, acuzat că a făcut glume despre contabili evrei lacomi şi despre homosexuali

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului MCA România solicită Preşedinţiei României să ia de urgenţă măsuri în urma unor declaraţii catalogate ca „antisemite şi homofobe“ făcute de diplomatul Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia.

„În discursul său ţinut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate.

Domnul Vasile a «expediat» genocidul armean într-o frază, a făcut comparaţii homofobe şi a glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit“, arată reprezentanţii MCA România.

Declaraţiile ambasadorului României au fost făcute publice de publicaţia locală civilnet.am.

„Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depăşind cazurile Şova şi Neamţu, care ulterior au retractat declaraţiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declaraţiile antisemite erau comune printre puternicii zilei.

Acest incident este pur şi simplu revoltător. Unii dintre cei implicaţi în incidente similare, şi-au asumat responsabilitatea şi au retractat declaraţiile iniţiale. Domnul Vasile a refuzat să îşi ceară public scuze, angajând reputaţia şi responsabilitatea României pentru aceste declaraţii“, declară Maximillian Marco Katz, fondatorul MCA România.

MCA România reaminteşte parlamentarilor că ar trebui să actualizeze legislaţia rasistă şi să întărească rolul educaţiei.

Discursul halucinant al ambasadorului român

Site-ul armean relatează că la data de 19 noiembrie, Sorin Vasile a fost invitat la Universitatea Americană din Armenia să vorbească despre parteneriatul dintre România şi Armenia. După cuvântarea sa, ambasadorul trebuia să răspundă întrebărilor venite din public. Când un student armean i-a adresat întrebarea ce este mai important pentru România, legăturile politice şi economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoaşterii genocidului armean, diplomatul a oferit un răspuns considerat de ziarişti drept stupefiant.

„Ce s-a întâmplat la începutul secolului trecut este foarte complicat… care este moralitatea? Să recunoaştem, ok… Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal… cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu.. ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay“.

Audienţa a rămas înmărmurită. Tăcere foarte ciudată şi stânjenitoare – descriu ziariştii. Care este legătura între moralitatea recunoaşterii unui genocide şi moralitatea cuplurilor homosexuale, s-au întrebat aceştia. Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

Ce a urmat nu a lăsat loc pentru ambiguitate.

„Nu este matematică. Ştiţi politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Să ştii că, de fapt, este o glumă bună cu evreii.. evreul, marele om de afaceri, care caută un contabil în compania sa şi pe primul candidat îl întreabă cât fac 10+10. 20, răspunde candidatul. Nu, nu eşti bun, ieşi afară. Al doilea răspunde 30. Nu, nici tu, ieşi afară. Şi vine al treilea şi spune: «10+10? Cât vrei să fie?». Ok, eşti angajat. Asta nu este matematică, să spui 1+1 fac 2. Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani. Nu spun cine este corect, cine nu este corect, pentru că nu am dreptul să spun, dar… este complicat“, a mai spus ambasadorul român.

„Că un ambasador poate să facă o glumă despre un grup religios, evreii, ca răspuns la o întrebarea despre genocidul armean, este pur şi simplu şocant şi insultător“, consideră ziariştii de la civilnet.am.

627x0

Cum prezintă ambasada

Ambasada României în Armenia prezintă evenimentul menţionat de presă, în agenda sa diplomatică.

„La 19 noiembrie 2014, Ambasadorul României a conferenţiat la Universitatea Americană din Armenia (AUA). Tema expunerii a fost “România, UE şi politica de vecinătate a UE”.

Conferinţa a fost audiată de circa 100 de studenţi, rectorul AUA şi o serie de profesori de la Centrul “Jean Monet” şi Catedrele de ştiinţe politice şi sociologie-psihologie.

Diplomatul român a prezentat priorităţile României în perioada următoare, precum şi o serie de aspecte care vizează Vecinătatea Estică a UE.

Răspunzând unor întrebări care vizau situaţia drepturilor omului în România, Ambasadorul român a arătat că minorităţile naţionale din ţara noastră au garantate prin Constituţie locuri în Parlament, iar cea mai elocventă dovadă a deplinului consens interetnic o reprezintă faptul că, la 16 noiembrie 2014, pentru cea mai înaltă funcţie din stat a fost ales un cetăţean român de etnie germană.

Media armene au prezentat fragmente din expunerea diplomatului român“.

http://adevarul.ro