Redactor

Scandal diplomatic între Turcia şi Franţa pe tema genocidului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur Franţa pentru un proiect de lege care ar transforma negarea genocidului armean din timpul Primului Război Mondial într-o infracţiune.

Erdogan a declarat că Franţa ar trebui să-şi investigheze propria istorie murdară şi pătată cu sânge din Algeria şi Rwanda şi a ameninţat că Turcia va riposta prin toate mijloacele diplomatice dacă proiectul de lege va fi aprobat, relatează Associated Press.

Istoricii estimează că turcii au ucis aproximativ 1,5 milioane de armeni atunci când Imperiul Otoman s-a prăbuşit. Majoritatea experţilor internaţionali consideră acţiunea turcilor ca fiind un genocid, iar Franţa l-a recunoscut ca atare în anul 2001. Liderii turci resping termenul de „genocid”, afirmând că cifra este exagerată, că au existat decese în ambele tabere şi că cei ucişi au fost victimele războiului civil.

Pe data de 22 decembrie, camera inferioară a Parlamentului francez va dezbate un proiect de lege prin care cei care neagă genocidul armean vor fi pedepsiţi cu până la un an de închisoare şi o amendă de 45000 de euro. Negarea genocidului armean ar fi pusă, astfel, pe aceeaşi treaptă cu negarea Holocaustului, amendată în consecinţă începând cu anul 1990.

Erdogan a criticat Franţa, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Mustafa Abdul-Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie al Libiei, spunând că există rapoarte conform cărora Franţa este responsabilă pentru moartea a peste 45.000 de oameni în Algeria, în 1945, şi pentru masacrarea a peste 800.000 de oameni în Rwanda, în 1994.

„Nici un istoric, nici un politician nu poate vedea vreun genocid în istoria noastră”, a declarat Erdogan. „Cei care vor să vadă genocidul ar trebui să privească la propria lor istorie murdară şi sângeroasă. Adunarea Naţională franceză ar trebui să facă lumină în cazul Algeriei şi Rwandei”.

Franţa nu a avut o reacţie imediată faţă de cele declarate de către premierul turc. Relaţiile dintre cele două state sunt, deja, tensionate din cauza opoziţiei preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, faţă de aderarea Turcieila UE.

Declaraţiile premierului turc au venit la o zi după ce liderul turc l-a avertizat pe Sarkozy cu privire la consecinţele grave pe care adoptarea legii l-ar avea asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

Erdogan consideră că proiectul de lege este un act populist, sugerând că scopul acestuia este cel de a atrage voturile francezilor de etnie armeană în cadrul alegerilor din 2012. O delegaţie turcă va ajunge, duminică, în Franţa pentru a face lobby împotriva proiectului de lege.

Turcia susţine că nu parlamentarii sunt cei care ar trebui să decidă dacă respectivele crime constituie un genocid, ci un comitet independent care ar avea misiunea de a analiza evenimentele care au început în anul 1915.

Mai multe ţări au recunoscut genocidul armean, printre acestea numărându-se Rusia, Canada, Liban, Belgia, Grecia, Italia, Elveţia, Slovacia, Olanda, Polonia, Lituania şi Cipru. În anul 2007, un tribunal elveţian a condamnat şi amendat un politician turc pentru negarea faptului că uciderea armenilor a fost un genocid. Cazul a dus la escaladarea tensiunilor diplomatice între Turcia şi Elveţia.

dupa Romanialibera.ro

 

4 Responses to Scandal diplomatic între Turcia şi Franţa pe tema genocidului armean

 1. gugush December 21, 2011 at 2:35 pm

  A inceput in 1915? FALS! Un fals comod pentru a lega faptele de un razboi ce justifica multe. Dar GENOCIDUL a inceput in 1876 ?i a durat (in Turcia) pana in 1923. Cu un episod in 1937 (Dersim) si o incercare in 1943. Iar daca tinem cont de priete?ugul cu guvenul de la Baku, ?i cu un episod la Sumgait acum 20 de ani. Iar daca consultam punctele definitorii a genocidului vedem ca blocada frontierelor se inscrie intr.unul din ele, si deci genocidul contiuna si AZI! BA chiar si in turcia unde politica de desnationalitare este la cotele cele mai inalte.-

 2. Cristina December 22, 2011 at 9:02 pm

  Este foarte bine ca s-a intamplat acest lucru, in sfarsit. Dar as vrea sa inteleg si eu ce ne da in plus acest succes, cu ce ne ajuta. Daca nu sunt gresit informata, mai multe persoane au fost condamnate pentru negarea genocidului armenilor (daca spun armean, inseamna ca armenii l-au infaptuit) in Elvetia. S-a schimbat ceva? Nu.

 3. Hrant Jaghinyan December 28, 2011 at 3:45 pm

  Este totusi bine ca acest pas a fost facut! Nu, nu insemna ca daca franta a scos aceasta lege, gata totul s-a sfarsit si toata lumea a recunoscut geocidul armean si turcia si-a recunoscut trecutul….nu….DAR…este un inceput! Pasul facut de franta ar trebui sa fie un semnal pentru turcia…un semnal ce se poate repete in viitorul apropiat si din partea altor tari constiente….

 4. Mihai Stepan Cazazian December 29, 2011 at 10:53 am

  Sa nu uitam ca legea trebuie sa treaca si de Senatul francez
  a mai fost o incercare si a esuat. Poate acum, avind majoritate si in senat, partidul lui Sarkozy, va adopta legea