Mihai Stepan Cazazian

Șase decenii dedicate păstrării identității armene. Aniversarea ziaristei Madeleine Karacașian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Joi, 19 decembrie, a avut loc la Biblioteca Dudian din București aniversarea distinsei noastre conaționale, jurnalista Madeleine Karacașian, care a fost sărbătorită –chiar de ziua sa de naștere – pentru cei 60 de ani de activitate jurnalistică. Tot cu acest prilej a fost lansat volumul V din seria „Cu și despre armeni”, semnat de domnia sa. Cei prezenți, oameni de cultură, eminente personalități medicale care o cunosc și apreciază, datorită articolelor culturale scrise la săptămânalul Viața medicală, precum și membri marcanți ai comunității armene au ținut să participe la această festivitate deosebită, pentru a-i transmite doamnei Karacașian gîndurile și urările lor.

 

Redăm în continuare fragmente din luările de cuvînt:

Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, prim-vicepreședinte al Uniuni Scriitorilor

“Armenii, ca popor au rezistat până astăzi  datorită cărţii. De aceea, acest popor îşi manifestă recunoştinţa faţă de această memorie a frunzei, care a fost mai puternică decât memoria oţelului… Din acest motiv noi întotdeauna am onorat pe întâii slujitori ai cărţii, pe cărturarii noştri. Astăzi, onorăm pe o doamnă a presei româneşti, o doamnă a culturii române şi armene în acelaşi timp. Madeleine Karacaşian a fost în toţi aceşti 60 de ani de activitate un model de rigoare jurnalistică. Toate scrierile domniei sale ar putea sluji ca sursă bibliografică, fără ca să existe cea mai mică îndoială că ai putea greşi, fără ca să mai verifici a doua oară. Acestor rigori s-a adăugat un extraordinar discernământ. Madeleine Karacaşian a păstrat întotdeauna un standard sub care nu a coborât niciodată. Sunt bucuros că dânsa, în decursul carierei sale, a realizat o cronologie a evenimentelor culturale ale comunităţii noastre, o cronologie atât de sobră, atât de vie şi emoţionată în scrierile sale apărute în presă sau la radio. Dânsa nu este numai jurnalist, dar şi scriitor, pentru că jurnalismul depăşeşte prozaismul unei relatări. Madeleine Karacaşian este şi un traducător de elită. A tradus din limba franceză, din limba armeană şi este unul dintre distinşii membri ai Uniunii Scriitorilor din România… Mă bucur că editura Ararat a fost o editură de suflet pentru doamna Karacaşian.  Dânsa este o persoană foarte respectată şi temută la editura Ararat, dar noi îi mulţumim şi pentru acest lucru aşa cum îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru noi.”

 

ÎPS Episcop Datev Agopian:

“Astăzi este pentru cultura armeană din România o zi de glorie, deoarece sărbătorim unul dintre stâlpii acestei culturi a P1000278comunităţii noastre. Doamna Madeleine Karacaşian este, prin scrierile şi traducerile sale, o punte de legătură importantă între România şi Armenia. Dânsa a reuşit, prin scrierile sale, să facă cunoscute în mediul cultural românesc personalităţile armene. Dânsa a devenit un erou al culturii armene din România. Şi-a dăruit viaţa cărţilor şi culturii armene. Îi dorim domniei sale multă sănătate, multe împliniri, putere de muncă şi ani mulţi şi rodnici…”

Doamna Madeleine Karacașian a primit din partea ÎPS Episcop Datev Hagopian, Placheta Arhiepiscopiei Armene din România, ca semn de recunoștiință pentru întreaga activitate.

 

Arsen Mikayelyan, consul, Ambasada Republicii Armenia în România:

“Astăzi suntem martorii unui eveniment unic, împlinirea a 60 de ani de prestigioasă carieră a doamnei Madeleine Kacaraşian. Această activitate este înzecit demnă de onoare şi preţuire, pentru că este în slujba păstrării identităţii şi culturii armene. Activitatea doamnei Madeleine Kacaraşian pe tărâmul răspândirii şi propăşirii culturii armene este de nepreţuit. Armenia este perfect conştientă şi păstrează respectul pentru această activitate a doamnei Kacaraşian. ”

 

Cu ocazia aniversării doamnei Karacașian, a fost trimisă o scrisoare din partea Ministrului Diasporei din Republica Armenia, doamna Hranoush Hakobian în care se spune printre altele:

Remarcăm cu deosebită satisfacţie activitatea pe care aţi depus-o în slujba culturii armene din România. Biografia dvs,. extrem de bogată, se contopeşte cu viaţa comunităţii armene din România. Realizările dvs. sunt remarcate şi preţuite de comunitatea armeană, atât din România, cât şi din Diaspora, dar şi de toţi cei care vă cunosc şi vă poartă recunoştinţă. Deşi aţi munci şi aţi creat în România, nicicând nu v-aţi uitat originile armene. Puterea de muncă şi entuziasmul dvs. le-aţi pus în slujba afirmării şi păstrării indentităţii armene.

 

P1000292La manifestare a fost prezentă doamna Crina Prunariu, fost ambasador al României în Republica Armenia, care a menționat :

“Îmi exprim încă o data marea bucurie de a o fi cunoscut la Erevan pe doamna Karacaşian. În dânsa se recunosc trăsăturile genetice ale armenilor. O felicit pentru toate realizările sale, pentru că a comprimat istoria armenilor din România şi întreaga lume în lucrările sale, îi doresc multă sănătate şi să vă ajute Dumnezeu să vă continuaţi opera.”

În final doamna Karacașian, vădit emoționată, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că și-au răpit cîteva ore și au venit la această aniversare, spunând, printre altele: “Au fost șase decenii de viață dăruită păstrării identității armene nu numai a mea ci și a comunității armene, în mijlocul căreia am trăit. Închin acest eveniment memoriei părinților mei și bunicilor precum și dragostei nemărginite a surorii mele.”

În final, d-l Varujan Vosganian, i-a oferit sărbătoritei Diploma de excelență și un cadou din partea Uniunii Armenilor din România.

La mulți ani doamnă Karacașian!

 

P1000314

                       

MULŢUMIRI

 

Doresc să transmit întreaga mea recunoştinţă şi cele mai calde mulţumiri tuturor acelora care au fost alături de mine în ziua de 19 decembrie, la sărbătorirea celor şase decenii de activitate jurnalistică în slujba păstrării identităţii noastre armene. Respectuoase mulţimiri celor care au luat cuvântul, în special, Î.P.S. Episcop Datev Hagopian, şeful Eparhiei Armene din România, d-lui senator Varujan Vosganian, preşedinte al Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, d-lui Arsen Mikayelyan, consul al Republicii Armenia la Bucureşti, prin intermediul căruia mi s-a transmis vibrantul mesaj de felicitare din partea d-nei Hranoush Hakobyan, ministru al Diasporei din Republica Armenia şi, nu în ultimul rând, E.S. D-nei Crina Prunariu, fost ambasador al României la Erevan.

De asemenea, le mulţumesc pentru mesajele transmise prin poşta electronică de către d-na Nelly Matevossyan, şefa Departamentului Diaspora din Ministerul Afacerilor Externe din Republica Armenia, fost consul la Bucureşti, d-lui Yeghishe Sargsyan, şef al Departamentului Cooperării  Culturale şi Umanitare din Ministerul Afacerilor Externe din Republica Armenia, fost ambasador la Bucureşti, d-lui Ara Echikian, din partea conducerii Asociaţiei Culturale RAFI, a armenilor originari din România (Los Angeles), precum şi d-lui Edvard Jeamgocian (New York), cărora li s-au adăugat mesaje de felicitare de la prieteni şi cunoscuţi din ţară şi din străinătate.

Madeleine Karacaşian

One Response to Șase decenii dedicate păstrării identității armene. Aniversarea ziaristei Madeleine Karacașian

  1. Pingback: La TVR 1 | araratonline.com