Mihai Stepan Cazazian

SARDARABAD / 98 de ani de la proclamarea Primei Republici Armene de la 28 mai 1918

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

17665_b

foto president.am

În această dimineață, președintele armean Serj Sargsyan însoțit de Catolicosul Karekin al II-lea, ministru de externe, Edward Nalbandian, și o delegație guvernamentală a vizitat memorialul de la Sardarabad cu ocazia celei de-a 98-a aniversări a Zilei Primei Republici Armene de la 28 mai 1918.

La poalele monumentului eroilor ce au obținut victoria asupra trupelor turcești  la Sardarabad, care a permis Armeniei să-și declare independența, președintele armean a ținut un discurs slăvind această pagină de aur din istoria Armeniei, care a dat  naștere Primei Republici Armene. Victoriile de la Karakilisé, Pach Abaran și Sardarabad prin acțiunile întregului popor armean au asigurat supraviețuirea poporului armean. “Această sărbătoare este, în primul rând a salvării noastre! “- a spus Sargsyan și a continuat: ” Am salvat ultima bucată de teritoriu a Armeniei și rămășițele poporului nostru (…) la disperare, poporul armean a găsit resursele și puterea de a face față inamicului și să-l respingă. Victoriile, luptele din luna mai 1918 sunt considerate un miracol. Am câștigat, dreptul de a trăi liberi. Independența noastră nimeni nu ne-a dat-o. Am plătit pentru acest lucru și am câștigat singuri victoria (…) ne-am creat un Stat (…) existența prezentei Republici Armenia este urmarea formării acelui Stat. “

Presedintele armean a reamintit de luptele armenilor, inclusiv din Arțakh. El a reamintit de ultimele evenimente din aprilie și amenințările existente încă peste poporul armean dar și puterea și determinarea armenilor de a trăi liberi în Armenia și Nagorno-Karabagh.

17661_b

foto president.am