Redactor

Sărbătorire GALERIA „DIALOG” A ÎMPLINIT CINCI ANI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Într-o seară de toamnă târzie, sute de iubitori ai artei din Bucureşti s-au reunit pentru a sărbători cei cinci ani de existenţă a galeriei „Dialog”, devenită un punct de reper în viaţa culturală nu numai a sectorului 2, în care se află şi Centrul cultural-spiritual armean, ci şi a întregii Capitale şi, fără teama de a greşi, a ţării.

Cei 200 mp. ai galeriei „Dialog”, concepută iniţial ca un mare hol de trecere al Primăriei sectorului 2, s-a transformat într-un important centru cultural, în urma inspiratei iniţiative a competentului consilier cultural Ruxandra Garofeanu şi a receptivităţii edilului Neculai Onţanu.

Cu prilejul acestei sărbători, invitaţii au putut revedea lucrări de grafică, pictură şi sculptură din cele 45 de expoziţii ale unor artişti români din trecut şi din prezent, din ţară şi din Diaspora.

Cu aceeaşi împrejurare, cei prezenţi au primit în dar un frumos şi elegant Catalog dedicat aniversării celor cinci ani ai galeriei „Dialog”, cât şi manifestărilor conexe, acestea însemnând nu numai expoziţii, ci şi serate literare, aniversări muzicale, decernări de medalii, dezveliri de monumente, şase ediţii ale decernării Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, douăsprezece ediţii ale unor târguri de antichităţi ş.a.

Amintesc că ultima expoziţie deschisă în anul 2009 şi găzduită, vreme de aproape două luni, de galeria „Dialog” a fost cea consacrată pictorului, graficianului şi criticului de artă Apcar Baltazar (1880-1909), valorosul artist român de origine armeană, dispărut prea devreme, dar a cărui creaţie prodigioasă şi multilaterală a fost readusă cu grijă în atenţia publicului în ciclul „Restituiri”.

Este impresionant că în voluminosul Catalog dedicat celor cinci ani ai galeriei „Dialog”, cel mai mare număr de pagini (opt!) dedicate artiştilor prezenţi în cele 45 de expoziţii, este acordat personalităţii şi operei lui Apcar Baltazar – reproducerea a 20 de lucrări, precum şi fotografii din expoziţie, dar şi citate din scrierile înţelepte ale artistului.

Împreună cu cele mai calde felicitări adreasate gazdelor galeriei „Dialog”, îmi exprim dorinţa de a vedea în generosul şi modernul său spaţiu o expoziţie cu creaţii ale unor valoroşi artişti plastici contemporani din Armenia. Uniunea Armenilor din România şi Ambasada Republicii Armenia ar putea conlucra  la materializarea unei asemenea manifestări artistice.

În imagine: Moment de la vernisajul expoziţiei Apcar Baltazar la Galeria Dialog (în 2009)

Madeleine KARACAŞIAN