Mihai Stepan Cazazian

Sărbătorile pascale la Botoşani / Şapte zile care au strâns comunitatea în jurul bisericii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

10. Slujba de pomenire la biserica din cimitir 

Săptămâna Mare este, pentru întreaga comunitate armeană din Botoşani, cel mai important prilej de a se întâlni – în fiecare seară – la biserică. Pentru că slujbele pascale au rămas pentru enoriaşii armeni marea sărbătoare a comunităţii, ele sunt  pregătite îndelung, cu multă trudă dar şi cu mare bucurie.

A fost ziua de marţi, în care s-au făcut pregătirile de Paște la cimitir şi în curtea mare a bisericii. Guţă Lazarovici, Ion Croitoru şi Ghiţă Chirica au trudit ca cele aproape 2 hectare de teren să fie curăţate, cu iarba cosită şi mormintele îngrijite, pentru  ca slujbele să fie ţinute în casa pregătită de sărbătoare. Această veghere atentă  a celor trei truditori – de aproape 3 decenii – ai comunităţii armene din Botoşani pentru ca totul să fie în bună rânduială  la cimitir şi în curtea  bisericii s-a încheiat chiar în seara zilei  în care sunt pomenite în slujbă celor zece fecioare. Ele sunt  pictate,  aşa cum vegheau pentru a-l întâmpina pe Isus cu fapte bune, la baza altarului bisericii „Sfânta Maria”, cea ctitorită la anul 1350.

Şi a fost ziua de miercuri cu pregătirea lăcaşurilor bisericilor: „Buna Vestire” de la cimitirul armean, orânduită pentru slujbele de pomenire a morţilor şi Biserica Mare, pentru ritualul de Paște. Elena Chirica, o femeie harnică şi iute în tot ceea ce întreprinde, a fost ajutată de alte enoriaşe şi munca s-a încheiat la vremea de seară a slujbei femeii păcătoase care a spălat picioarele lui Isus.

joi

Şi a fost ziua de joi,  a  slujbei tradiţionale cu spălatul picioarelor la copii. Slujbă pe care la Botoşani părinţii o aşteaptă la fel de nerăbdători precum copiii. Momentul este simţit ca unul dintre primii  paşi în care începe comuniunea copilului cu biserica.  Pentru ca spălatul picioarelor să nu fie privit ca un spectacol, părintele Kricor explică cu seriozitate copiilor faptul că tot ce s-a petrecut  în biserică este un simbol, amintind că  după „Cina cea de Taină”  Isus a umplut o carafă cu apă şi, coborând în genunchi în faţa ucenicilor săi, le-a spălat umil picioarele, ştergându-le cu prosopul legat la brâu. Aşa face şi preotul iar părinţii vor vorbi şi acasă copiilor despre acest ritual. A urmat slujba „Havarum” şi după citirea celor 12 Evanghelii preotul a împărţit părinţilor şi copiilor unt sfinţit cu care se ung ouăle roşii de Paşte.

2. Citirea celor 12 Evanghelii

 

Şi a fost slujba de Vinerea Mare cu procesiunea în jurul bisericii la care a participat întregul grup de armeni botoşăneni. Biserica „Sfânta Maria” a fost pavoazată cu drapelul Armeniei, în aceste vremuri în care comunitatea locală a hotărât să facă un mare efort financiar pentru a-i ajuta pe fraţii de neam din Nagorno-Karabagh. Mulţi localnici, trecători ocazionali prin apropierea bisericii, s-au oprit şi au asistat la procesiune urmărind de afară  întregul ritual. Unii dintre ei au venit şi a doua zi, la slujba de Înviere de la biserica armeană. La sfârşitul slujbei – cu întoarcerea simbolică a enoriaşilor în biserică pe sub mormântul lui Isus – fiecare dintre cei aflaţi la slujbă  a primit şi a dus acasă câteva dintre florile care au împodobit  Sfântul Epitaf.

4. Procesiune în jurul bisericii armene

 

Şi a fost ziua de sâmbătă, cu lume multă la  Marea Slujbă de Înviere, în care comunitatea s-a îmbogăţit cu un prieten drag, este vorba de deputatul Tamara Ciofu. Pentru sprijinul adus comunităţii şi bisericii armene din Botoşani, preotul vicar Radu Kricor, în numele PS Episcopului Datev Hagopian, i-a adus acesteia un  laudatium în biserică, în fața enoriașilor, după oficierea slujbei. Ca un semn de preţuire, preotul i-a oferit doamnei deputat un album cu „Biserica Armenească din Bucureşti”. După primirea Luminii, preotul vicar – care este şi preotul parohiilor armene din Botoşani şi Iaşi –  a încheiat  tradiţional, cu prezentarea  bilanțului activității Consiliului Parohial şi cu discuţiile apropiate cu enoriaşii.

9. Preotul Kricor daruieste un albul doamnei deputat Tamara Ciofu

Preotul Kricor daruieste un albul doamnei deputat Tamara Ciofu

Şi fost ziua de duminică, cu ciocnirea ouălor roşii şi cu aprinderea de lumânări la biserică. O zi frumoasă de primăvară, foarte călduroasă şi dătătoare de energii.

Şi a fost ziua a şaptea  în care comunitatea s-a adunat toată în jurul bisericii armene din Botoşani. Luni a fost slujba de pomenire a morţilor, prilejul unor momente cu adevărat emoţionante, pentru că la cimitirul armean „Eternitatea” slujba a fost una cu adânci semnificaţii. La mormântul înaintaşilor din familiile Manea, Goilav şi Ferhat, preotul Kricor a mulţumit Lolei Cocotă pentru contribuţia ei din anul trecut la refacerea bisericii „Buna Vestire”. Apoi, după ce au trecut pe la fiecare mormânt care avea strânşi laolaltă urmaşi pregătiţi cu cele tradiţionale pentru pomenire, preotul şi membrii consiliului parohial au aprins lumânări la mormintele ctitorilor bisericii „Buna Vestire” – Ana Bica Torosian  şi Avedik von Pruncul, la mormintele donatorilor pământului de la cimitirul armean – Sima şi Gaşpar  Grigorosian, dar şi la mormintele ultimilor primari armeni ai Botoşanilor, Cristea Ciomac şi Ioan Missir. Şi s-a mai întâmplat un lucru de suflet, au fost făcute slujbe de pomenire şi la morminte  necunoscute, la care au mai rămas cruci de lemn fără nici un semn şi în care odihnesc armeni fără urmaşi care să le poarte numele.

slujba de pomenire

În toată această perioadă, preotul Kricor a făcut un periplu aproape eroic între Botoşani şi Iaşi, localităţi despărţite de mai mult de 120 de km. La cele două biserici înfrăţite şi cu acelaşi hram –  Sfânta Maria, în cele mai multe zile, preotul a avut de ţinut câte două slujbe pe zi. Şi a făcut aceste drumuri ca un metronom, pentru că enoriaşii îl aşteptau la ambele comunităţi. Preotul vicar merită cu prisosinţă laudă pentru efortul făcut la limita puterilor şi a timpului, şi de aceea enoriaşii înţeleg efortul Arhiepiscopiei de a aduce preoţi în comunităţile armene. Unul dintre aceşti preoţi va fi studentul de astăzi de la Ecimiadzin, botoşăneanul Vlad George Damian. Vlad mai are puţin timp de muncit şi termină Facultatea de Teologie. Pentru comunitate  se anunţă vremuri bune, aşa vorbesc armenii între ei.

 Florin Simion Egner