Mihai Stepan Cazazian

Sărbătorile Pascale la armenii din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

7

 La biserica „SFÂNTA MARIA” din Constanța, Sfintele Slujbe ale Paștelui s-au desfășurat conform canoanelor, cu deosebirea că anul acesta participarea enoriașilor a fost sensibil mai mare.

2

După Sf. Liturghie în memoria Cinei Celei de Taină   –   la câteva ore   –   a avut loc slujba de Vodânlăva (Spălarea Picioarelor), iar seara,  Întunecarea (Havarum). Un moment de intensă emoție a procurat „Ur es Mayr im?” – Tânguirea lui Hristos în fața morții, intonată cu vocea-i pătrunzătoare și caldă de Armine Khachatryan.

3

5

 În Vinerea Mare (Ավագ Ուրբաթ) enoriașii au trecut pe sub mormântul simbolic al lui Cristos, admirabil împodobit de un grup de credincioase, sub îndrumarea preotului paroh Oshakan Khachatryan.

8

8 (2)

 În seara de Ajunul Paștelui toți participanții la Slujba de Înviere au adus la biserică ouă roșii, spre a fi sfințite și a le duce astfel acasă, alături de Sfânta Lumină.

Liturghia din ziua Sfintelor Paști a încununat succesiunea  slujbelor închinate ÎNVIERII; după aceasta, conform obiceiului devenit deja tradiție, credincioșii au coborât pentru o oră să ciocnească  ouă roșii la masa împodobită prin grija părintelui și contribuția –  promptă, ca întotdeauna – a filialei constănțene a U.A.R. și să rostească din nou: ՔՐԻՍՏՈՍ  ՅԱՐԵԱՒ  Ի ՄԵՐԵԼՈՑ!

 Arsaluis Gurau