Arhiepiscopia Armeana

Sărbătorile PASCALE în cadrul EPARHIEI ARMENE din ROMÂNIE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

              Din cele mai vechi timpuri Paștele a fost considerat de creștini cea mai mare sărbătoare religioasă, aflată într-o fericită potrivire cu renașterea firii umane. Evenimentele petrecute acum peste două mii de ani au avut un imens răsunet în poporul ales, păstrându-se intacte în memoria colectivității până astăzi, așa cum vor dăinui în veacul vecilor.

SLUJBELE DIN SĂPTĂMÂNA MARE

În acest an Sfintele sărbători de Paște s-au desfășurat conform programului liturgic anterior stabilit și binecuvântat în bisericile din cadrul Eparhiei.

               În Joia Mare, 21 aprilie, la câteva ore după oficierea slujbei în memoria Cinei celei de Taină, și a instituirii tainei Euharistiei, a avut loc, conform rânduielii bisericesc, slujba de Vodânlăva (Spălarea picioarelor) de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, apoi sfințirea și distribuirea untului. Seara, a avut loc slujba de Khavarum (Întunecare).

               Pe 22 aprilie, s-au săvărșit slujbele de Crucificare și de Înmormântare. În seara de Avak Urpat (Vinerea Mare), după slujba de Înmormântare credincioșii s-au aplecat și au trecut pe sub mormântul simbolic al lui Iisus.

Constanța

               Au fost oficiate toate slujbele din Săptămâna Mare conform acelorași rânduieli și în bisericile armene din Constanța, Botoșani, Suceava, Focșani, precum și la mănăstirile armenești din Suceava, la Hagigadar și Zamca, oficiate de preoții desemnați pentru acele parohii: părintele Torkom Mandalian, părintele Avedis Mandalian, părintele Radu Krikor Holca, părintele Oshakan Khachatryan și părintele Eznig Torkomyan.

Botoșani

S F I N T E L E   PA Ș T I  LA  CATEDRALA  ARMEANĂ  DIN  BUCUREȘTI

              

            Pe 23 aprilie, sămbătă, prin purtarea de grijă a Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian a fost organizat, cu sprijinul și îndrumarea preotesei Armine Khachatryan, un atelier de Paște în clubul de copii ,,Luis (Lumina)’’, care funcționează în cadrul Arhiepiscopiei Armene.

               Sâmbătă 23 aprilie, credincioșii, în număr foarte de mare,  au participat la slujba de ajun, oficiată de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România în coslujire cu părintele Oshagan Khachatryan . La final credincioșii au primit  Sfânta Lumină.

               Duminică, 24 aprilie, s-a oficiat Sf. Liturghie Arhierească cu ocazia Paștelui, după care credincioșii au fost invitați – conform obiceiului intrat deja în tradiția Bisericii Armene din București –   să ciocnească ouă roșii și să-și exprime bucuria împreună, în cadrul comunității.

S F I N T E L E   PA Ș T I în BISERICILE DIN CADRUL EPARHIEI ARMENE

Pe 23 și 24 aprilie s-au oficiat slujbe conform programului anterior stabilit în bisericile armene din cadrul Eparhiei.

Constanța

               Au fost oficiate slujbe de Ajun și de Înviere la bisericile armene din Constanța, Pitești, Botoșani, Iași, Suceava, Focșani, precum și la mănăstirile armenești din Suceava, la Hagigadar și Zamca de către preoții desemnați pentru acele parohii: părintele Torkom Mandalian, părintele Avedis Mandalian, părintele Radu Krikor Holca, părintele Oshakan Khachatryan și părintele Eznig Torkomyan.

În următoarele zile au fost oficiate slujbe și în bisericile armene din Galați, Brăila, Târgu Ocna și Tulcea. După sfințirea mormintelor celor adormiți, preoții vor vizita și casele enoriașilor pentru sfințirea locuințelor și pentru a transmite marea veste, spunând: Hristos a înviat.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Fotografii: Amilcar Iovanescu (București) și Alisa Avachian ( Constanța)