Mihai Stepan Cazazian

Sărbătorile orașului Iași și sfințirea apei, cu Sfântul și Marele Mir, la Biserica armenească “Sfânta Maria”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20151013_181428

photo (1)

Comuniatatea armeană din Iași s-a reunit sub cupola lăcașului de cult și de această dată. Sărbătorile orașului Iași, celebrate în cadrul comunității armene, au fost întâmpinate prin slujba de sfințire a apei cu Sfântul și  Marele Mir, realizată de I.P.S. Datev Hagopian și preotul paroh Krikor Radu Holca. Biserica armeană a însuflețit în pragul acestor zile festive, întrucât lăcașul de cult a devenit loc de rugăciune și meditație pentru membrii comunității armene.

20151013_142355

Cu această ocazie specială, membrii comunității armene au organizat pentru elevii însetați de cunoaștere o incursiune în societatea ieșeană a vremurilor apuse. Promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor armenești devine dezideratul comunității locale în preajma zilelor festive ale orașului, motiv pentru care an de an armenii organizează acest eveniment dedicat elevilor și studenților pasionați de istorie.

20151013_144707

Elevii au fost atrași de modul captivant prin care tinerii armeni au prezentat istoria armenilor de pretutindeni. Scopul activității a fost acela de a oferi un contur aparte culturii, tradițiilor și valorilor armene în spațiul carpato-danubiano-pontic. Prezentarea a vizat trecerea de la istoria tragică a trecutului poporului armean, dată de armenocid, ce și-a lăsat amprenta asupra comunitătii armene, și prezentul caracterizat de zbuciumul luptei de evidențiere a tradițiilor în cadrulnsocietății moderne. Activitatea a vizat vizitarea lăcașului de cult privit ca primă atestare documentară a orașului – 1395, fapt ce îi conferă o valoare inestimabilă din punct de vedere etnico-religios. An de an, în perioada zilelor festive ale orașului, Biserica Armeană Sf. Maria din Iași devine așadar neîncăpătoare pentru sutele de vizitatori.

Ștefana Agop