Andreea Barbu

Sărbătorile de iarnă şi Piaţa Republicii din Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

a15bf2dcd54f46eb40032e3c5ffa5065215b973d

În mod tradiţional, în ultimul timp, marile oraşe ale lumii, în luna decembrie, sunt decorate cu lumini vesele pentru a crea o atmosferă feerică. În plus, în pieţele centrale publice este montat un brad imens pentru accentuarea stării de sărbătoare. Ample concerte reunind interpreţi de muzică pop, soul, R&B şi rock însoţesc fastuoasa ceremonie de aprindere a luminilor.

Un regal oferă în fiecare an vizitatorilor şi Piaţa Republicii din Erevan. În aşteptarea unei vieţi mai bune, tinerii tentaţi să se distreze într-un mediu dinamic participă la 21 decembrie la sărbătoarea magică de aprindere a luminilor, a căror strălucire poate fi admirată până la jumătatea lunii ianuarie. De altfel, nu este surprinzător faptul că Piaţa Republicii este locul preferat de promenadă al localnicilor şi turiştilor.yerevan-at-night

Socotită şi astăzi cel mai frumos spaţiu al Erevanului, această piaţă ovală a fost gândită şi proiectată de Alexander Tamanyan, reputatul arhitect căruia i-a fost sortit să modernizeze capitala Armeniei, având un impact substanţial asupra dezvoltării sale ulterioare. Schimbând paradigma, în 1924, Tamanyan a propus o altă abordare, dovadă a talentului său lesne de constatat. Detractorii săi, în epocă, l-au condamnat pentru demolările masive şi imposibilitatea de a conserva anumite capele şi case. Construcţia propriu-zisă a pieţei a început în 1926, adaptată la nevoile oraşului , fiind finalizată în 1958, la mult timp după moartea lui Tamanyan.

800px-PulpulakFără să aibă tendinţa subtilă de a provoca sau de a stârni senzaţie, cu o aură specială, Piaţa Republicii este cel mai vizitat loc din Erevan. Situată la intersecţia străzilor Abovyan, Nalbantyan, Amiryan, Vazgen Sargsyan şi a bulevardului Tigran cel Mare, piaţa, numită iniţial Lenin, este înconjurată de şapte clădiri impozante din tuf roz şi alb. Monumentul lui Lenin, amplasat aici în 1940, a fost mutat în curtea Muzeului de Istorie şi soclul distrus, după dobândirea independenţei Armeniei, semn că normalitatea a fost restabilită. Mozaicul din centrul pieţei, simbolizând un covor tradiţional armenesc, completează imaginea acestui loc tonic şi distins. De un interes special se bucură şi fântânile muzicale, proiectate de inginerul Abram Abramyan în 1970 şi renovate în 2007. Situate în faţa Galeriei Naţionale, în partea de nord-est a pieţei, aceste instalaţii constituie una dintre principalele atracţii ale Erevanului.

Armonie, echilibru, simetrie şi eleganţă sunt caracteristicile acestui loc emblematic asupra căruia atrăgea mereu atenţia 800px-Yerevan_Republic_Square_pulpulakacademicianul şi arhitectul Jim Torosyan, plecat dinte noi în ianuarie 2014, evidenţiind efortul creator al lui Tamanyan şi valoarea estetică a operelor sale. Aşa se explică faptul că în acest perimetru nu au apărut construcţii noi, Piaţa Republicii fiind înconjurată de edificii ridicate în perioada sovietică. Este vorba de sediul Guvernului, proiectat chiar de Tamanyan, de sediile unor ministere, de Galeria Naţională, de Muzeul de Istorie şi de Hotelul Marriott Armenia, a cărui extrem de costisitoare reabilitare, începută în anii nouăzeci ai secolului trecut s-a încheiat în 2004. Se remarcă unitatea stilistică a acestor clădiri care prezintă şi multiple elemente ale artei autohtone. În 2008, a fost restaurată după planurile designerului Nur şi ţâşnitoarea din Piaţa Republicii, numită Yotnaghbyur (în traducere şapte izvoare) care a fost realizată în 1965 de către Spartak Gndeghtsyan.

Mereu aglomerată seara şi fermecătoare datorită concertelor numeroase şi a spectacolului oferit de fântânile muzicale, Piaţa Republicii poate fi considerată şi o pagină de istorie biruitoare, un loc unde libertatea a învins, chiar la confluenţa marilor puteri.

IMG_4578Andreea  Barbu