Edvard Jeamgocian

Sarbatoarea Surp Hagop

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Siruni-Surp-Hagop-1971Mijlocul luni decembrie marcheaza una din sarbatorile majore ale Bisericii Armene, sarbatorea Sfîntului Hagop.

Hagop este un nume destul de raspindit la armeni si daca nu ne cheama Hagop, cu siguranta ca avem sau am avut bunici, tata, frate, sau veri cu acest nume, iar daca nu avem rude, avem prieteni si cunoscuti cu numele Hagop.   

In aceasta zi armenii de pretutindeni, purtatori ai numelui Hagop, sarbatoresc si isi serbeaza, inconjurati de rude si prieteni, ziua numelui.

In Bucuresti, in anii tineretii noastre cel mai onorat si respectat Hagop era Profesorul H. Dj. Siruni care, in fiecare an isi sarbatorea ziua numelui in locuinta din strada Vaselor 8. In aceasta zi casa lui era deschisa, plina de rude, prieteni si cunostinte veniti sa-l felicite, sa-si exprime respectul fata de el si munca sa si sa-i ureze sanatate.

Anii au trecut, dar amintirea sarbatorii Surp Hagop din strada Vaselor 8 a ramas, impreuna cu respectul si pretuirea fata de Profesor.

Ajunsi in secolul XXI, armenii din cele patru colturi ale lumii continua traditiile lor si  serbeaza ziua Sfîntului Hagop, urînd celor ce poarta acest nume:

Hagop anunovat abris adica Hagop, sa traiesti mindru de numele cel porti!

In Bucurestiul de azi, cel mai respectat si apreciat Hagop, este Arhimandritul Hayr Surp Zareh Baronian, Hagop prin nastere care, spre bucuria comunitati bucurestene si nu numai, va celebra in Catedrala Armeana din Bucuresti sarbatoarea Craciunului Armenesc.

***

Sa parcurgem reperele biografice ale Sfintului Iacob-Surp Hagop.

Surp Hagop, cunoscut cu numele lui Surp Hagop Mdzbinthi, din Nisibis este un sfînt din secolul al IV-lea, educat, impreuna cu Surp Kricor Lusavorici, in Cesareea, ordinat Episcop al Scaunului Nisibis din  Mesopotamia, in manastirea Amit de linga Tigranagherd, de mina Arhiepiscopului Melidos al Antiochiei. Localitatea Nisibis, cu numele in armeneste Mdzbin, se afla in interiorul granitelor Armeniei istorice, in prezent ea este in Turcia, in apropiere de granita cu Siria.

In istorie Hagop este cunoscut prin incercarea de a descoperii Arca lui Noe. Numele lui apare intr-o legenda legata de sfortarile facute pentru a se inalta pe Muntele Ararat in cautarea Arcii lui Noe, fiind primul om care a incercat sa infunte abruptia Muntelui. Impedimentul expeditiei consta in faptul ca atunci cind Hagop pornea la drum el nu mai era om tinar, era deja la virsta maturitatii, era la virsta la care corpul nu-i permitea aceasta aventura. Incapacitatea fizica era insa inlocuita de puternica credinta in Dumnezeu si dorinta arzatoare de a-si realiza telul. La primul popas adoarme si-i apare in vis un inger care-i sopteste ca este prea batrin pentru o asemenea aventura dar, pentru a-i satisface marea dorinta, Dumnezeu ii daruieste o bucata din corabia lui Noe. Astfel, Hagop se intoarce glorios cu bucata din Arca, fragment care in prezent se pastreaza in Armenia, la muzeul Sfîntului Scaun din Ecimiadzin.

Ca origine Hagop nu era 100% armean, era asirian care avea singe de armean. Tatal sau, asirian, se inrudea, dupa mama, cu Sfîntul Grigore Iluminatorul. In acele vremuri asirienii erau apropiati de armeni, Mesopotamia Asiriana – Asorik, facea parte din Armenia cea Mare, iar limba vorbita de ei era limba armeana.

Ca Aracinort de Nisibis Hagop rezista eroic asaltului de 70 de zile a armatei Persane asupra manastirii Nisibis, episod care-l inspira pe Nerses Shnorhali sa compuna imnul dedicat lui, imn care incepe cu versetul Victorosului si Sfîntului Patriarh Hagop. Surp Hagop a participat la Primul Consiliu Ecumenic din anul 325 de la Niceea, iar pentru minunile facute a fost poreclit skanceelakordz. Numeroase biserici si altare din lume au ca patron Sfintul Hagop, cea mai importanta dintre ele a fost manastirea Surp Hagop de la poalele Muntelui Ararat, distrusa la cutremurul din 1840.

Edvard Jeamgocian