Arhiepiscopia Armeana

Sărbătoarea ŞOGHAGAT a Sfântului Ecimiadzin, conform revelației SFÂNTULUI GRIGORE LUMINĂTORUL

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Această sărbătoare se prăznuieşte în sâmbăta dinaintea sărbătorii Adormirii  Maicii Domnului (anul acesta 14 august). Este bazată pe revelaţia Sf. Grigore Luminătorul, conform căreia Unicul Fiu al Domnului a pogorât cu un ciocan de aur în mână în oraşul Vagharşapat, pe locul Pogorârii, care se numeşte ECIMIADZIN, a picat raza divină şi prin revelaţie luminoasă s-a conturat forma Catedralei. De aceea această sărbătoare se numeşte ŞOGHAGAT (Raza picată). Aceeaşi denumire – ŞOGHAGAT o are şi una din cele trei biserici, pe care le-a construit Sf.  Grigore Luminătorul, unde a apărut prima  rază, până a apărut raza luminoasă cu forma Catedralei.

         Sfânta Biserică, în fiecare zi Îl naşte pe Iisus  în inima sa, pe Sfântul Altar, de aceea, Altarul principal de la Sf. Catedrală Ecimiadzin a fost numit de către Sf. Grigore Luminătorul –  Altarul Născătoarei. În toate bisericile armene pe Sf. Altar se pune icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Când Noe  coboară din Arca lui pe câmpia Araratului, în acel loc, unde a fost construit oraşul Vagharşapat mai târziu, construieşte un altar pe care săvărşeşte jertfă pentru Dumnezeu în semn de mulţumire.

După Noe, trecând multe generaţii, Dumnezeu îl călăuzeşte pe Grigore Luminătorul, care ne luminează spiritul nostru. Ieşind din Virap, mai întâi  adună   moaştele fecioarelor Hripsime, care încă nu erau înhumate, apoi prin propăvăduire, îi luminează pe credincioşi, îi învaţă poruncile dumnezeieşti,  ducându-i de la păgânism către adevărata lumină  divină. Aşa cum Moise a făcut pentru Israel, aşa face şi Sf.  Grigore Luminătorul; pe noi toţi împăcându-ne cu Dunnezeu, minunând oastea cerească.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România