Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în comunitatea armeană din Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 

Ziua de 27 decembrie este pentru comunitatea armeană sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În aceeaşi zi biserica ortodoxă română sărbătoreşte Crăciunul şi  Sfântul Ştefan. La armeni  Sfântul Ştefan se sărbătoreşte pa 29 decembrie.

În famiile armenilor botoşăneni sunt şi români, multe căsătorii fiind mixte. Ele sărbătoresc după calendarul religios armean dar şi după cel românesc. Între Crăciunul românesc şi cel armenesc, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în biserica armeană Sfânta Maria a avut loc şi sărbătorirea Pomului de iarnă pentru copii armeni.

Biserica armeană Sfânta Maria din Botoşani a fost construită în anul 1350. Este considerată cea mai veche biserică armeană din România dar şi cea mai veche biserică cu funcţionare neîntreruptă din întreaga diasporă armeană. În timp, biserica a devenit un simbol şi pentru locuitorii oraşului Botoşani. Istoria oraşului este legată de istoria acestei prime biserici din piatră, la fel cum istoria întregii comunităţi locale este legată de istoria comunităţii armene, care a stabilit o colonie aici mult înainte de întemeierea oraşului.

Pentru comunitatea armeană botoşăneană Biserica Sfânta Maria este casa armenilor. Ea a devenit locul tradiţional în care armenii se întâlnesc la fiecare ocazie deosebită. În acest lăcaş a fost amenajat şi un muzeu al comunităţii. Prezenţa bradului împodobit de sărbătoare în faţa altarului şi sărbătoarea copiilor în biserică este unul dintre cele mai frumoase şi aşteptate evenimente în comunitatea locală.

Preotul Radu Kricor Holca a oficiat slujba religioasă chiar în ziua de joi. La încheierea slujbei preotul l-a pomenit pe Sfântul Ştefan, primul martir creştin: „Ştefan a fost  unul dintre cei şapte diaconi desemnaţi de apostoli să îngrijească femeile bătrâne, văduvele şi orfanii în Ierusalim. A fost primul dintre aceşti diaconi, fiind cunoscut ca arhidiaconul Ştefan. Pentru că a apărat creştinismul în faţa cultului iudaic a fost judecat şi condamnat la moarte prin lapidare. Unul dintre martorii execuţiei a fost Saul din Tars, viitorul Sfântul Apostol Pavel. Şi acesta i-a persecutat pe primii creştini până când a avut o viziune care l-a făcut să se convertească la creştinism. Sfântul Apostol Pavel şi Sfântul Apostol Petru, cei doi mari  creştini sărbătoriţi în ziua de 27 decembrie de armeni, au propăvăduit creştinismul care a devenit religie îmbrăţişată în toată lumea”.

Viorica Popa, preşedintele filialei Botoşani a UAR, împarte daruri copiilor armeni

La sfârşit preotul a amintit că este şi sărbătoarea Crăciunului pentru familiile în care nu toţi membrii acestora sunt armeni. În faţa bradului au fost împărţite darurile copiilor armeni. Uniunea Armenilor din România a susţinut financiar cadourile primite de cei 18 copii. Viorica Popa, preşedintele filialei Botoşani, le-a urat copiilor să aibă numai bucurii şi o viaţă cu realizări. În tradiţie, urările făcute în biserică copiilor sunt întotdeauna împlinite. Au primit cadouri fără deosebire copiii de 1 an şi cei de 14 ani. Darurile au fost binecuvântate de preotul paroh. Alături de copiii din comunitatea armeană botoşăneană a venit şi o prietenă a armenilor, o fetiţă de la formaţia de dansuri armene a unei şcoli din Botoşani.

Surorile Petra şi Maria Tănase au primit şi ele un cadou la sărbătoarea Pomului de Crăciun

Surorile Petra şi Maria Tănase au susţinut un recital de colinde şi cântece religioase. Foarte iubite în comunitatea armeană locală, cele două surori se mândresc cu bunicul lor pe linie maternă, Basile Iagorian, un revoluţionar armean refugiat la Constanţa. Şi pe linie paternă cele două fete sunt descendente ale unei familii de armeni. Cele două surori sunt active şi în cadrul parohiei (sunt participante la Şcoala armeană de iarnă de la Sinaia şi la Şcoala armeană de vară de la Hagigadar) dar şi în cadrul Uniunii Armenilor din România (Petra a reprezentat filiala din Botoşani la Zilele armenilor de la Cluj). Ele au cântat colinde culte, unele dintre acestea fiind învăţate la Şcoala armeană. La fel şi ceilalţi copii au impresionat, cântatând şi recitatând colinde religioase. În atmosfera de familie locală, printre sărbătoriţi au fost  şi cei doi copii ai preotului Holca care, alături de tatăl lor, aparţin şi comunităţii armene botoşănene.

 

Botoşani, 27.12.2012

Simion Florin Egner şi Viorica Popa