Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea Sfântului Ștefan în biserica armeană din Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ipodiaconul Vlad George Damian l-a asistat pe preotul vicar Kricor Holca la slujba religioasă

În ziua de 27 decembrie enoriașii bisericii armene din Botoșani au participat la slujba religioasă a Sfântului Ștefan. A fost ultima slujbă din anul 2016 în biserica Sfânta Maria. Ca în fiecare an, această ceremonie religioasă este una ținută atât pentru enoriașii armeni cât și pentru românii care frecventează biserica armeană.

Preotul Radu Kricor Holca a amintit că mulți dintre enoriașii armeni au soți sau soții etnici români. În timp ce pentru armeni această perioadă este a Postului înainte de sărbătoarea Nașterii și Botezului Domnului, din 6 ianuarie,  românii prăznuiesc în aceste zile Crăciunul. Pe toți aceștia însă sărbătoarea Sfântului Ștefan îi găsește astăzi împreună în lăcașul bisericii armene.

Preotul vicar al Arhiepiscopiei a vorbit despre Sfântul Ștefan, primul dintre cei 7 bărbați aleși pentru a fi diaconi, un ajutor al apostolilor în misiunea lor creștină. A fost  primul arhidiacon al Bisericii creștine și primul martir creștin condamnat la moarte și lapidat pentru credința sa.

În acest an slujba Sfântului Ștefan a fost un fericit prilej de a-l felicita pe  primul ipodiacon al bisericii armene din Botoșani. Seminaristul Vlad George Damian, trimis de Arhiepiscopie în Armenia pentru a urma studii teologice, a fost hirotesit în această lună, la Ecimiadzin, la demnitatea de ipodiacon, sărbătoare care îi marchează viața celui care se pregătește pentru Sfânta Taină a Preoției. După hirotesire, biserica armeană îi conferă ipodiaconului dreptul de a fi ajutor al preotului la cerebrările liturgice. Sarcină pe care tânărul Vlad a îndeplinit-o cu multă râvnă pe tot timpul ceremoniei religioase a sărbătorii Sfântului Ștefan.

La sfârșitul slujbei părintele Kricor a făcut un bilanț al activității Consiliului Parohial în anul 2016 și l-a amintit pe fostul consilier parohial Mircea Trufașu, ani la rând unul dintre susținătorii importanți ai bisericii armene din Botoșani. Întru pomenire, la trecerea a 40 de zile de când Mircea Trufașu ne-a părăsit, la mormântul acestuia de la cimitirul armean Eternitatea a fost ținută o slujbă de pomenire.

Florin Simion Egner