SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI SARKIS, AL FIULUI MARTIROS ŞI AL CELOR PAISPREZECE SOLDAŢI (11.02.2017)
Această sărbătoare de SURB SARKIS are o foarte mare popularitate printre armeni, dar în special în rândul tinerilor. Sărbătoarea în sine nu are o zi anume, fiind indirect legată de sărbătorirea Paştelui, care are o mobilitate de 35 de zile, deci şi această sărbătoare este mobilă în acele 35 de zile, fiind serbată în sâmbăta dintre 18 ianuarie şi 23 februarie. După cum se deduce de la nume, această sărbătoare este dedicată sfântului mult iubit de către poporul armean, sf. SARKIS, în jurul numelei şi al veneraţiei lui fiind păstrate multe traditii. Sărbătoarea începea strict în interiorul familiei, de luni, prin post. Specificul acestui post consta în faptul că în afară de alimentele din carne şi lactate, care sunt interzise în post, nu se mănâncă şi alimente din făină coaptă şi preparate din ea. Deasemeni, în post erau interzise anumite feluri de muncă şi îngrijirea trupului. Se ieşea din post vineri seara, când se mânca un fel de terci (preparat din făină coaptă cu miere, cu peltea, sau cu sirop din zahăr simplu). Tinerilor li se dădea să mănânce o turtă foarte sărată searea, în ideea că la noapte vor visa viitoarea mireasă sau logodnic (care le va aduce apă). Gospodina casei punea pe pervaz făină coaptă într-o tavă, în ideea că sf. Sarkis va vizita casă şi urma potcoavei al calului se va vedea pe acea făină. Pentru ca sfântul să intre în case fără nici o oprelişte, în acea noapte nu se încuiau uşile. Dimineaţa continua cu ghicitul. Sfântul Sarkis era considerat sfântul care spirijinea pe cei îndrăgostiţi, iar toţi tinerii cu drag credeau şi urmau toate ritualurile legate de această sărbătoare.
Sanctitatea Sa, Patriarhul Tuturor Armenilor KareKin al II-lea, a proclamat această sărbătoare ca zi de Binecuvântare a Tinerilor. Sfântul Sarkis, fiul său, Martiros, împreună cu 14 soldaţi s-au jertfit pentru credinţa în Iisus Hristos. După martiriu, asupra trupului al Sf. Sarkis apare o lumină. Pentru credinţa întru Hristos se jertfesc şi 14 soldaţi ai săi.
Credincioşii îngroapă trupurile martirilor în oraşul Hamian. Sf. Mesrop Maştoţ, aduce moaştele lui sf. Sarkis în satul Karbi (regiunea Aştarak) şi construieşte acolo o biserică, purtând numele Sfântului.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România