Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea Sfântului Sarchis la Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

image002

Preotul Chervase mulțumește pentru invitația preotului Kricor de a asista la slujba religioasă din biserica armeană Sfânta Maria din Botoșani

 

Sâmbătă 7 februarie 2015, la biserica armeană Sfânta Maria din Botoşani a fost ţinută slujba religioasă închinată Sfântului Sarchis, ocrotitorul tinerilor.

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Krikor Radu Holca, aceasta făcând prima oficiere  în parohie după numirea ca preot vicar al Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe Armene din România.

image005

Cea de-a doua icoană a Sfântului Sarchis cu fiul Mardiros, la biserica armeană din Botoșani

 

Un fapt insolit, la slujbă a asistat unul dintre preoții bisericii ortodoxe române,  Petru Chervase, preot misionar și preot la biserica Sfântul Vasile cel Mare din incinta Spitalului Mavromati din Botoșani.

La finalul slujbei, Chervase a rostit un cuvânt de admirație pentru frumoasa biserică armeană  botoșăneană și pentru cele văzute în  Muzeul cu obiecte de patrimoniu religios deschis în paraclisul de la Sfânta Maria.

Pentru enoriașii armeni, este pentru a treia oară când se sărbătoreşte la Botoşani Sfântul Sarchis. Aceste trei  adevărate evenimente pentru viața religioasă locală au avut loc în ultimii trei ani și ele au coincis cu numirea de episcopul Datev la Botoșani a preotului Holca, în acțiunea de după anul 2011  de a numi preoți permanenți la fiecare parohie armeană.

Sărbătoarea Sfântului Sarchis este tradițională la Parohia  din Botoșani. Pe pereții bisericii Sfânta Maria sunt  așezate trei icoane ale acestuia: icoana Sfântul Sarchis împreună cu fiul lui Mardiros (icoană în ulei pe pânză, din  anul 1867, dim. 65×85 cm), cea de-a doua, tot a Sfântului Sarchis împreună cu fiul lui Mardiros  nedatată, dar mai veche, ulei pe pânză, dim. 130×110 cm (nerestaurată), dar și o a treia, reprezintând  Martiriul Sfântului Sarchis, ulei pe pânză, 80×110 cm, nedatată.

image003

Icoana Sfântul Sarchis împreună cu fiul său Mardiros din biserica Sfânta Maria din Botoșani (detaliu)

 

Sfântul Sarchis este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi armeni, patronul dragostei şi al tinereţii. Biserica armeană a consacrat ziua sărbătoririi Sfântului Sarchis ca zi de binecuvântare a tinerilor.

După slujba Sfântului Sarchis preotul Holca, împreună cu preotul Chervase, au făcut o slujbă de pomenire, un parastas, în memoria Mihaelei Cocotă, fostă reprezentantă a uneia dintre cele mai vechi și mai nobile familii de armeni din Botoșani, familia Ferhat – Manea.

Mama acesteia, Emanuela  Lola Cocotă, fiica lui Anton Ferhat, fost epitrop al comunității armene din Botoșani – mort la Penitenciarul Văcărești unde a fost închis pentru a i se confisca averea uriașă – a hotărât să doneze o sumă importantă, 10.000 de euro, pentru reparația acoperișului bisericii armene Buna Vestire, de la cimitirul Eternitatea, lucrare angajată în acest an.

 Florin Simion Egner – Viorica Popa

image007

Emanuela Cocotă, împreună cu preotul Holca și Ștefan Iovanesian, lider – în vârstă de 94 de ani – al comunității armenilor din Botoșani, la anunțarea donației.