Szekely Csaba

Sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Tradiţionala sărbătoare anuală a comunităţii armeneşti din municipiul Gherla a fost marcată sîmbătă 2 iulie 2022 în cadrul unei întîlniri prieteneşti ce a avut loc la Grădina de vară  din parc. Evenimentul a fost   onorat de prezenţa Ambasadorului Armeniei la Bucureşti, E.S. Sergey Minasyan, care chiar la începutul momentului sărbătoresc s-a adresat în limba armeană celor peste 150 de creştini şi invitaţi, scoţînd în evidenţă rolul şi importanţa fostului Armenopolis în dezvoltarea socială şi economică a urbei de pe Someş, luptînd în continuare pentru întărirea relaţiilor de colaborare dintre cele două ţări. A urmat  cuvîntul de salut al preşedintelui sucursalei Transilvania de Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegár, care  a urat bun venit tuturor oaspeţilor sosiţi cu acest prilej la Gherla.

Au fost prezenţi la marea sărbătoare a armenilor din Gherla oaspeţi din  Bucureşti,  Cluj-Napoca, Constanţa, Baia Mare, Timişoara, Dumbrăveni, Tîrgu Ocna şi din alte localităţi din ţară , unde există sucursale UAR.  Au participat la acest mare eveniment şi cîţiva foşti gherleni stabiliţi la Budapesta.

Pe platoul din faţa Grădinii de vară Ansamblul „Hayakaghak” condus de Erika Esztegár a susţinut un  bogat program  artistic, cei 16 tineri prezentînd publicului 5 dansuri armeneşti specifice comunităţii locale. Tot ei, înainte cu o zi, adică vineri după amiază s-au urcat şi pe scena manifestării culturale clujene „Curtea Armenească”, unde gherleanca Ermone Zabel Martaian a vernisat  o expoziţie personală.

Manifestările de la Gherla s-au încheiat cu o masă comună, unde s-au depănat amintiri şi impresii frumoase legate de aceste tradiţii armeneşti, un adevărat  schimb de experienţă între comunităţile de această etnie din ţara noastră. Tradiționala ciorbă de urechiușe cu hurut servită prin grija domnului Esztegar a marcat sărbătoarea care s-a bucurat și de prezenţa primarului municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan şi al viceprimarului Paul Măhălean.

În dimineaţa zilei de sîmbătă Ambasadorul Armeniei la Bucureşti,  Sergey Minasyan a fost primit la sediul Primăriei Municipiului Gherla de primarul Ovidiu Drăgan.

Szekely Csaba

Creștinarea armenilor de către Grigore Luminătorul ( tablou din Catedrala armeano-catolică Gherla )

Nota Redacției

Din motive care ne scapă în acest moment, slujba ce trebuia să aibă loc în Catedrala armeano-catolică, ocazionată de sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul, nu a avut loc. Este un fapt fără precedent pentru armenii din Transilvania și sperăm să fie doar un „accident” iar  Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, care are și titlul de Guvernator Apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România să nu uite că Sfântul Grigore a urmat calea plină de sacrificii și a stat 13 ani  în temniţa din Hor Virap, pentru faptul că diviniza nu idolii păgâni, ci pe Dumnezeu cel Viu. (Ararat)

Sf. Grigore Luminătorul sculptură aflată în Basilica Sfântu Petru Vatican