Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea Nașterii Domnului  în Constanţa 2018

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Este unanim recunoscut faptul că cea mai frumoasă sărbătoare, cea mai dorită și cu nerăbdare așteptată de către toți armenii – mari și mici – este Sărbătoarea Nașterii Domnului – Dzănunt-ul – sau Crăciunul, care se serbează – conform ritului inițial – o dată cu Botezul sau Boboteaza, pe 6 ianuarie de către toți credincioșii Bisericii Apostolice Armene de pretutindeni. Ca în fiecare an, sărbătoarea Crăciunului a fost așteptată de către toți cu nerăbdare, speranță și încrederea că Anul Nou, aflat abia la început, va fi mai bun, mai pașnic și – în primul rând – mai evalavios, apropiindu-ne și mai mult de credință

            5 ianuarie, a avut loc la biserica „Sfânta Maria”  slujba de Ajun al Crăciunului. Părintele a început serviciul divin într-o atmosferă de calm, reculegere și cucernicie, enoriașii fiind deja pregătiți sufletește să primească bunăvoința și milostivirea dumnezeiască. Corul, condus de doamna preoteasă Armine Khachatryan, îl seconda, concentrat asupra partiturii, spre a intona cu iscusință și sobrietate versetele sacre. În mod deosebit, pentru această ocazie specială, dumneaei a interpretat – solo voce – tradiționalul  „Զանճառելի  լուսոյ մայր” („Zangiareli luso mayr”), dupa a continuat cu colindul „Այսօր տոն է Սուրբ Ծննդեան” (Aysor don e Surp Dzănăntyan”).

            Într-o atmosferă de pioasă reculegere, dar și de un entuziasm bine reprimat, de evlavie și înfrigurată nerăbdare,enoriașii așteptau ca părintele Oshakan să-și înceapă predica de Ajun. Pentru a câta oară în această sfântă zi de sărbătoare Iisus se află mai aproape de noi, se naște spre mântuirea noastră, El este cu noi și se naște în noi? „Fiindcă astăzi – rostește părintele de la altarul bisericii –  în întreaga lume creștină răsună vestea cea mare, vestea  cea minunată a nașterii Pruncului Mântuitor în Betleem.” Ne deslușește apoi scopul venirii Fiului Domnului pe lume, prin pilda povestită de Iisus, a Păstorului celui bun și a oii rătăcite: „Iisus – prin ființa Sa – se unește cu noi, ne izbăvește de păcate, ne redă sfințenia pierdută, căci a venit pe pământ pentru a ne absolvi de păcatele și fărădelegile noastre, iar prin rănile Sale noi ne-am vindecat.”

            Părintele ne îndeamnă apoi să nu fim preocupați cu prioritate de aspectele exterioare, superficiale ale pregătirilor de sărbătoare, ci să înțelegem și să conștientizăm în sufletele noastre sensul renașterii Lui Iisus în propria noastră ființă, căci „acesta este Spiritul Crăciunului, spiritul Sfintei Nașteri a Domnului.”  

După încheierea slujbei religioase, a sosit momentul mult așteptat de cei mici: cu o desagă uriașă în spate, și-a făcut intrarea Moș Crăciun (Țămer Babi, Kaghand Baba), primit cu bucurie de copii. Sub povara sacului doldora de daruri, Moșul ia loc – condus cu respect de către organizatori – lângă uriașul brad, simbol al Pomului Vieții Paradisiace, împodobit cu devoțiune din timp. Comitetul UAR – sucursala Constanța – , personal președintele Liviu Merdinian au depus toate eforturile pentru ca darurile pentru copii să satisfacă toate gusturile și exigențele; mormanul de pachete de sub brad dovedește aceasta. Moșul este foarte mulțumit și începe să împartă darurile, cerându-le totuși micuților să mai spună o poezioară ori un cântecel, ori să răspundă la vreo întrebare nu tocmai grea. . . .

După ceremonie și salutul tradițional „Hristos dzănav yev haydnețav!” și răspunsul „Orhneal e haydnutyună Hristosi!”, credincioșii s-au îndreptat spre casă, cei mici cu pachetele în mâini, nerăbdători să le afle conținutul, cei mari cu lumânări ori candele aprinse de la Sfântul altar, ducând acasă Sfânta Lumină, simbol al stelei călăuzitoare a magilor.

           A doua zi, 6 ianuarie 2017, părintele oficiază Liturghia de Crăciun, apoi sfințește apa ce urmează a fi împărțită credincioșilor, ajutat de micul  Arsen Sarchizian, fiul familiei Sergiu si Iris Sarchizian, în calitate de Naș al Crucii. Anul acesta, pentru bună purtare, dovadă a educației pe care a primit-o în familie, onoarea de a fi Nașul Crucii i-a revenit lui Arsen Sarchizian.

După distribuirea apei sfințite, a avut loc o mică serbare, organizată de Parohia armeana prin doamna preoteasa Armine Khachatryan si Azaduhi Benlian, într-una din sălile bisericii, amenajate în acest scop, la care au participat copii din Scoală de Duminică. La sfârșit, părintele a dăruit cadouri copiilor și flori doamnelor, care s-au străduit să ne ofere un program distractiv de Crăciun.

În ziua următoare, de Mereloț, părintele a oficiat slujba de Mereloț la biserică, citind absolut toate pomelnicele cu răposații. După slujba părintele a fost și la cimitirul armenesc și a sfințit mormintele.

Cristos dzănav yev haydnețav!” –  „Orhneal e haydnutyunăn Cristosi!” – „Mez yev țez medz avedis!”.

Arșaluis Gurău

Foto: Areknaz Tatosian