Mihai Stepan Cazazian

SĂRBĂTOAREA MADAGHULUI LA CONSTANȚA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1394423_232917996866347_1944303231_n

            În aceste zile, când întreaga țară își exprimă cu fervoare sentimentul religios, comunitatea armeană din orașul de la malul mării își trăiește propria poveste: sărbătoarea anuală  a  Madaghului care reunește credincioși din toate parohiile armenești din România.

Intrată deja în tradiția Bisericii apostolice Armene din Constanța,  MADAGHUL a devenit una din solemnitățile cele mai dragi și așteptate cu nerăbdare de către armenii constănțeni.  Moștenită din cele mai vechi timpuri, această rânduială –prin semnificațiile ei profunde și umaniste – aduce tihnă și împăcare, pace și serenitate în sufletele enoriașilor; căci e vorba de „Madaghul” (jertfa) sau pomana, care se face întru dobândirea milei și grației divine (Ողորմություն) pentru toți cei suferinzi, nevoiași ori vârstnici.

Pregătirile pentru Madagh au început, ca de obicei, cu o zi înainte: un grup entuziast de enoriași (bărbați și femei de toate vârstele), „specializat” deja în genul acesta de activități, și-a luat în primire atribuțiile și – într-o organizare riguroasă și eficientă – s-a apucat de treabă. De altfel, comunitatea în întregul ei a contribuit cu sfatul, cu munca și, evident, material pentru ca această acțiune să reușească. Într-o atmosferă de hărnicie, dar și de veselie (suntem întotdeauna fericiți să fim împreună) s-au pregătit bucatele ce urmau să fie împărțite a doua zi.

Am fost onorați de prezența Î.P.S.S. episcop Datev Hagopian, însoțit de diacon Haig Azarian și preot Hetum, (Acesta din urmă, 1377345_232918103533003_1567493690_nproaspăt descins în România, urmează a fi statornicit ca preot paroh al Bisericii Armene din Pitești), având bucuria de a asista la Liturghia oficiată de înaltul nostru oaspete.

Arhiplină, Biserica trăia efectiv un moment de mare sărbătoare, căci eram împreună prieteni nu doar din urbea natală, ci din toată țara. Draga noastră Biserică se înveșmântase de sărbătoare și strălucea prin emoția și tulburarea credincioșilor.Însuși corul suna mai frumos ca oricând.

În predica sa, Î.P.S.S. a dezvoltat explicitând două versete din rugăciunea „Tatăl nostru”(Հայր մէր): „Și nu ne duce pre noi în ispită,/ Ci ne izbăvește de cel rău (viclean)”, elucidând sensul ispitei și îndemnând la a-i rezista. În încheiere, a dat o înaltă apreciere muncii preotului paroh Oșakan Khachatryan, consiliului parohial, corului bisericesc, Filialei locale a Uniunii Armenilor din România, și tuturor credincioșilor, evidențiind, îndeosebi, Biserica Armeană  – ca instituție -, care cu doar forțele  și mijloacele sale, a reușit cu ajutorul lui Dumnezeu, să organizeze această sărbătoare. Cuvintele calde ale Î.P.S.S. au constituit un prilej de satisfacție și mândrie și un stimul pe viitor pentru toți participanții.

După slujba de sfințire a pachetelor cu madagh, acestea au fost împărțite tuturor celor prezenți, precum și celor bolnavi ori prea vârstnici, care n-au putut fi de față. (A doua zi, părintele a donat Cantinei pentru Ajutor Social din Piața Griviței o mare cantitate din bucatele pregătite  – pilaf cu carne și lipii- ).

SAM_3158

SAM_3163

A urmat gustarea (aperitivul sau „kaghțăr seghan”), dar și tristețea iminentei despărțiri, luminată totuși de conștiența datoriei împlinite, care explică de ce efortul pregătirii gazdelor, ca și osteneala călătoriei oaspeților n-au mai fost resimțite, ci doar mulțumirea revederii, împărtășirea reciprocă a bunei dispoziții, încărcarea cu energii pozitive, care să ne învigoreze ca să ne fie de ajuns până la întâlnirea viitoare.

             Arșaluis Gurău