Redactor

Sărbătoarea ÎNĂLȚĂRII la Constanța ՔՐԻՍՏՈՍ ՀԱՄԲԱՐՑԱՎ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

543167_517422498290427_23722572_n
A intrat deja în tradiția armenilor din Constanța celebrarea oricărei sărbători a neamului, fie ea religioasă ori laică. Astfel, după festivitățile de Surp Sarkis (2 martie) și aniversarii Primei Republici Armene (28 mai), comunitatea noastră a avut din nou bucuria de a se reuni la Biserică, joi, 13 iunie, a.c.

După oficierea Sfintei Liturghii, preotul paroh Ter Oșagan Haciatrian a explicat – în predica sa – semnificația zilei ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI IISUS CRISTOS.

SAM_1530

Apoi, așa cum ne-a obișnuit, doamna Armine Haciatrian, soția părintelui, ne-a oferit o surpriză: câțiva din membrii corului bisericesc și ai corului de copii au prezentat un scurt, dar antrenant program de melodii armenești.

Partea cea mai amuzantă a acestui minispectacol  a constat în colectarea câte unui gaj de la fiecare participant, în acordurile cunoscutului cântec „Hamparțum yayla”.  Cei  mai  mici Mariamig și Victor, au scos apoi câte un zălog (gaj) din cele adunate, iar aparținătorul  „a tras” un „vigeag” dintr-un alt vas pregătit și ornat ca și primul, în  care doamna preoteasă  pregătise din timp bilețele cu diverse previziuni legate de ursită, observații, îndemnuri.

SAM_1509(1)

SAM_1524

SAM_1542

Într-o  atmosferă  de  bună dispoziție,  în  fața  unei  cafeluțe – pregătite de Magda Sarchizian, specialista noastră în licori orientale – , și a mesei încărcate cu dulciuri, s-a mai petrecut o oră de taifas și amintiri, pe cât posibil, în limba armeană. Doamna Aida Eluchian pregătise o mulțime de bunătăți, spre deliciul spectatorilor, tot mai interesați și atrași de astfel de sărbătoriri: cozonac de casă – pentru dedulcire, împletituri – pentru prietenie, gatnabur (orez cu lapte) – pentru belșug.

Mulțumind celor care s-au ostenit întru cinstirea tradițiilor noastre de credință și neam, precum și spre consolidarea legăturilor de prietenie în comunitate, rostim din nou urarea creștinescă:

Binecuvântată este ÎNĂLȚAREA lui CRISTOS !
ՈՐՀՆԵԱԼ
Է ՀԱՄԲԱՐՑՈՒՄԸ ՔՐԻՍՏՈՍԻ !
     

Arșaluis Gurău