Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea de MADAGH la biserica “Surp Mariam Astvadzadzin” din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_3942

Ca în fiecare an, cu o repetabilitate intrată deja în tradiție, duminică, 12 octombrie a. c. a avut loc slujba de hram a bisericii Surp Mariam Astvadzadzin din Constanța. Ceremonia a fost oficiată de Î.P.S.S. episcop Tatev Agopian Muradian, în fruntea unui sobor de preoți: pr. Ezras Bogdan (București), pr. Hetum Tarverdian (Pitești) și pr. Oshakan Khachatryan (Constanța). Corul Zvartnoț ( în robe nou-nouțe din catifea vișinie cu însemne aurii, oferite coriștilor de către biserica din Constanța, prin prea cuviosul său slujitor, pr. O. Khachatryan ) -, dirijat de doamna preoteasă Armine Khachatryan, – organist: Luiza Terzian – și-a intonat cu evlavie și iscusință replicile. O atmosferă de pioasă reculegere se instalase în biserica devenită neîncăpătoare, arhiplină cu oaspeți veniți de la numeroasele filiale din țară (București, Pitești, Gherla, Dumbrăveni, Bacău, Tg. Ocna, Tulcea, Babadag, Galați), cărora le mulțumim pentru efortul de a se deplasa în orașul de la țârmul mării și a împărtăși cu noi bucuria acestui eveniment. Au fost prezenți, de asemenea, ambasadorul Republicii Armenia în România, domnul Hamlet Casbarian, consulul general al Armeniei în România, domnul Arsen Mikaelyan, președintele Uniunii Armenilor din România, domnul Varujan Vosganian, secretarul general al U.A.R., domnul Bergi Marcarian  și consilierul eparhial, domnul  Jirair Ghiulbenchian. După Sfânta Liturghie, Predica Prea Sfinției Sale, emoționantă și inspirată ca întotdeauna, a fost centrată pe tema iubirii, și ca îndatorire fundamentală a unui bun creștin. „Războaiele – a continuat – nu sunt toate la fel. Există și războaie bune.” Ilustrarea a făcut-o prin citarea cuvintelor apostolului Pavel: „Am dus de-a lungul vieții mele un război închinat binelui (drept, n.n.)”.  „Fiecare om trăitor pe acest pământ, a venit cu o misiune; fiecăruia i s-a dat de împlinit un apostolat. Există un sens și un rost – mai mare ori mai mic – în viața fiecăruia dintre noi. Avem îndatorirea de a cerceta și căuta care este acel rost și a-i da curs, de a face ceea ce avem chemarea și căderea să facem.” În încheiere, părintele episcop a apreciat activitatea ecleziastică și civilă a părintelui Oshakan Khachatryan, păstorul nostru sufletesc, prestația corului bisericesc, precum și cucernicia și atașamentul pentru biserică al tuturor enoriașilor constănțeni, care sunt alături și sprijină biserica la nevoie.

IMG_3893

IMG_3866

După Sfânta Împărtășanie și Predică, mulțimea a coborât în curtea bisericii, unde a avut loc  sfințirea madaghului (a jertfei) și distribuirea pachetelor către credincioși.  Toți s-au deplasat apoi în afara curții, spre a dezveli placa memorială instalată  pe zidul exterior al bisericii. Printr-un text concis, aceasta atestă istoria bisericii armene din Constanța, datând din anul 1884, precum și transformările prin care a trecut de-a lungul timpului: construcția inițială – din lemn –  a ars, motiv pentru care sala de festivități a școlii armene (construită din zidărie, o dată cu și în același an cu biserica) a dobândit destinația lăcașului de cult actual, la care, în 1990 s-a adugat turnul clopotniță. Această veche dorință a întregii comunități constănțene de a marca printr-un înscris în piatră date despre biserica armeană a prins viață prin strădania și osteneala domnului dr. Liviu Merdinian, membru în Consiliul Parohial si în Comitetul filialei U.A.R. – Constanța, ajutat și susținut de doamna arhitect Tudosie din cadrul Direcției Județene de Patrimoniu a Ministerului culturii, cărora le și mulțumim pe această cale. O contribuție apreciabilă a avut-o și doamna Azadui Benlian, membră în consiliul Eparhial. Sunt, de asemenea pregătite, spre a fi instalate, alte două plăci memoriale, la Farul vechi, așa- numit Genovez, și la Casa cu Lei, construcții de apartenență armenească, pe lângă alte câteva din oraș. După dezvelirea și sfințirea plăcii memoriale, toată lumea s-a îndreptat cu justificată bucurie spre restaurantul Terasa colonadelor,    unde – prin grija președintelui filialei Constanța a U.A.R., domnul Hacic Garabet, și a secretarului general, domnul Eduard Kerpician, a avut loc masa de madagh, cu bucate rituale specific armenești, într-o atmosferă de armonie și bucurie generală.

În ziua următoare, luni, 13 octombie, părintele Oshakan – care nu pierde din vedere niciodată  detaliile unei acțiuni – a trecut pe la toate casele cu vârstnici bolnavi și nedeplasabili, spre a distribui personal pachetele cu madagh.

 Arsaluis Gurau      

IMG_3951

IMG_3956

IMG_3978