Sărbătoarea armenilor gherleni
La sfîrşitul săptămînii trecute, în municipiul Gherla a fost aglomeraţie mai mare ca de obicei. Nu a fost întîmplătoare această mare mişcare de oameni, fiindcă în vechiul Armenopolis au avut loc manifestările cultural-religioase organizate cu prilejul tradiţionalei sărbători anuale a comunităţii locale, Sfîntul Grigore Luminătorul, eveniment onorat de ambasadorul Armeniei la Bucureşti– Hamlet Gasparian, preşedintele Uniunii Armenilor din România – Varujan Vosganian, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj – Horea Uioreanu, Episcopul Bisericii Armene din România – Datev Hagopian, Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, parlamentarii Marius Nicoară şi Varujan Pambuccian, primarul municipiului Gherla – Marius Sabo, oaspeţi din Franţa, Ungaria, China, Constanţa, Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Harghita şi din localitatea Dumbrăveni (judeţul Sibiu).
Slujba de la Catedrala Armenească din centrul oraşului a fost oficiată de preotul paroh, Szakacs Endre, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul romano-catololic din Cojocna, Szöcs Csaba. În cadrul slujbei, alături de renumitul cor local (şi de această dată la înălţimea aşteptărilor), au mai cîntat Molnar Maria şi cunoscuta solistă a Operei Maghiare de StatCluj-Napoca, Kirkosa Julia, cu o superbă Ave Maria. În încheiere, Episcopul dr. Jakubinyi György a transmis un salut frăţesc tuturor creştinilor, mesaj rostit în trei limbi, română, maghiară şi franceză. Cu ocazia marii sărbători gherlene s-au desfăşurat şi alte manifestări culturale. Astfel, la noul sediu a Asociaţiei Armenilor de pe strada Ştefan cel Mare a avut loc vernisajul unei expoziţii din lucrările reprezentative de pictură din patrimoniul comunităţii armeneşti din localitate, eveniment prezentat de drd. Pal Emese, istoric de artă.
Tot acolo s-a deschis expoziţia intitulată Ofrandă spiritualităţii armene, cu lucrări ale artistei clujene Azaduhi Varduca Horenian, prezentată de prof.univ.dr. Negoiţă Lăptoiu şi ziarista Sandor Boglarka de la cotidianul clujean Szabadsag. Cei prezenţi au avut parte şi de un reuşit recital muzical susţinut la violoncel de Cornelius Zirbo dela Liceulde Muzică ‘’Sigismund Toduţă’’. În curtea Parohiei Bisericii Armeneşti am asistat şi la prezentarea cărţii Oraşul liber Gherla (1700-1900) – Metropola Armeano-Maghiară, apariţie editorială primită cu mult interes de oaspeţii prezenţi la această lansare.
Tradiţionala sărbătoare a armenilor gherleni s-a încheiat cu obişnuita întîlnire şi masă festivă, unde s-au servit, printre alte bunătăţi, şi specialităţi ale gastronomiei locale, mult gustate de cei peste 300 de oaspeţi.
SZEKELY Csaba