Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea armenilor din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din Ziarul Făclia de Cluj aflăm că la sfîrşitul săptămînii trecute a fost mare animaţie în centrul municipiului Gherla. De această dată, în Piaţa Libertăţii s-a vorbit mai mult în limba armeană, comunitatea de aici (renumită şi peste hotare) sărbătorindu-l pe Sfîntul Grigore Luminătorul în cadrul tradiţionalei întîlniri anuale a locuitorilor de această etnie din urbea transilvană. Vechiul Armenopolis a îmbrăcat straie de sărbătoare, în frunte cu primarul Ovidiu Drăgan, care şi-a primit oaspeţii. Dintre aceştia îi amintim pe: Ambasadorul Armeniei la Bucureşti – Excelenţa Sa dl  Hamlet Gasparian şi preşedintele Uniunii Armenilor din România, dl Varujan Vosganian, invitaţi de onoare la festivităţile organizate cu această ocazie. A fost prezent dl. Adam Sarkissian, preşedinte al  Autoguvernării Armenilor din Ungaria. De asemeni la Primăria din Gherla a avut loc o întîlnire între primarul Ovidiu Drăgan şi Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în România. Domnia sa a fost însoţit de senatorul Varujan Vosganian, Ioan Esztegar, din partea filialei Transilvania a UAR şi Bergi Margarian, secretar general al UAR. În cadrul discuţiilor domnul ambasador a propus ca oraşul Gherla să se înfrăţească cu un oraş din Armenia.

Slujba de la Biserica Armeano-Catolică din centrul oraşului a fost oficiată de preotul paroh Szakacs Endre, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul Gabor Zoltan din localitatea Frumoasa (Harghita). Sărbătoarea a fost onorată şi de Episcopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi Gyorgy. Au  evoluat corul bisericii şi solistele  Kirkosa Julia şi Molnar Annamaria (ambele de la Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca), precum şi Bezjian Antranik de la Opera de Stat din Erevan (Armenia). Întîlnirea armenilor de la Gherla s-a încheiat cu o masă comună la care au participat peste 200 de invitaţi.

Lansarea Cărţii Şoaptelor


Curtea parohiei armene din Gherla a găzduit, sîmbătă, 19 iunie 2010,  prezentarea romanului “Cartea şoaptelor”. În prezenţa unei numeroase asistenţe, Varujan Vosganian a prezentat romanul său, vorbind despre felul în care “Cartea şoaptelor” oglindeşte tradiţiile armeneşti.

Autorul a fost prezentat de către Ioan Esztegar, vicepreşedinte al Uniunii Armenilor din România pentru Transilvania. La sfîrşit Varujan Vosganian a oferit autografe.

FOTO MONTAJ

La primărie

Procesiunea

În prim plan primarul oraşului Gherla, Ovidiu Drăgan şi Ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian

Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia dr.Jakubinyi Gyorgy

Lansare Cartea Soaptelor

Masă comună la Parohia armeano-catolică

4 Responses to Sărbătoarea armenilor din Gherla

 1. Cristina June 21, 2010 at 6:04 pm

  Ce rau imi pare ca nu am putut fi prezenta…

 2. Tivadar Mircea June 23, 2010 at 10:09 am

  Multumim mult !

 3. Krikor Krikorian June 25, 2010 at 4:53 am

  Este foarte meritoriu sa se celebreze marea sarbatoarea a Sfantului Kikor cu un asemenea fast. Este parte din traditia noastra Armenesca de secole
  Felicitari comunitatii din Gherla

 4. Constantinos January 17, 2011 at 8:35 pm

  Ce pacat ca armenii din gherla au fost maghiarizati. Dintre cele cateva familii care au mai ramas, nu mai vorbeste niciunul limba armeana. Vezi numele celor implicati in organizarea acestei manifestari, incepand cu preotii si terminand cu artistii,cu exceptia celor veniti din exterior. Salut initiativa domnului ambasador pentru infratirea municipiului Gherla cu un oras din Armenia si consider deosebit de pertinenta aceasta propunere.Acest pas ar fi trebuit sa fie prioritar,fata de alte infratiri pe care Gherla le are cu alte orase din Europa. CRISTINA POPA, sunt sigur ca despre tine este vorba, ai pierdut aceasta ocazie, dar vor mai fi si altele.Invitatii au fost tratati, numai cu bauturi si mancaruri traditionale armenesti.Stiu ca esti implicata in multe proiecte nationale si internationale, in ce privesc comunitatea armenilor, si mai ales acolo unde au avut de suferit. In acest sens, mai stiu ca ai facut deplasari chiar si in Armenia. Cum mai stai cu literatura? Sper ca nu ai abandonat scrisul, mai ales la valoarea ta de poeta, laureata la diferite concusuri de poezie din tara.