CREDINȚĂ / Sărbătoarea armenilor din Dumbrăveni
Conform tradiţiei, în fiecare an, la 15 august armenii gherleni participă la cea mai mare sărbătoare a comunităţii armeneşti din localitatea sibiană, Dumbrăveni. Acolo au fost prezenţi şi miercuri reprezentanţii oraşului de pe Someş, unde a avut loc hramul Bisericii Armeano–Catolice „ Sf. Elisabeta”. Este vorba de un lăcaş de cult construit la sfârşitul secolului al XVII-lea, piatra de temelie fiind pusă la 22 iulie 1766, iar biserica este realizată în stil baroc. Lucrările au fost conduse de maeştrii constructori Chindea Francisc şi Ibeslach Anton. În anul 1927, o puternică furtună a dus la căderea turnului din dreapta, aceata luând şi cea mai mare parte din acoperişul clădirii. De atunci, frumosul lăcaş de cult din centrul orăşelului are doar un singur turn. Acolo a avut loc slujba religioasă oficiată de preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, Msgr. Szakács Endre, care a fost însoţit şi de doi membri al cunoscutul cor armenesc al bisericii, Molnár Anna şi Lénárd Éva, care au interpretat câteva piese şi în limba armeană. Alături de ele a mai evoluat în cadrul slujbei şi corul Bisericii Romano-Catolice din Mediaş, dirijat de Ştefan Tünde. Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul romano-catolic, Biró Nándor din Sibiu.
Evenimentul a fost onorat şi de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György şi de preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian. Au mai fost prezenţi reprezentanţii comunităţilor armeneşti din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Frumoasa şi alte localităţi tradiţionale ale armenilor din ţara noastră. Cu toţii s-au întâlnit la sfârşitul sărbătorii creştineşti pe terasa modernului restaurant BAUM din Dumbrăveni, unde a avut loc un adevărat schimb de experienţă între comunităţile armeneşti prezente şi unde, printre altele, s-a servit şi renumita supă de hurut.
Marea sărbătoare a armenilor din localitatea sibiană s-a încheiat cu concertul de muzică medievală susţinut de formaţia „Kaioni Consort” din Baraolt (judeţul Covasna), ce s-a desfăşurat tot în Biserica „ Sf. Elisabeta”.
Szekely Csaba