Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea armenească Sf Grigore Luminătorul la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_3290

Armenii gherleni au mai bifat o ediţie a tradiţionalei sărbători anuale „Sfântul Grigore Luminătorul”. Sambata la amiaza oraşul s-a umplut cu oaspeţi sosiţi din toată ţara, dar şi din strainatate, din Canada, de exemplu.

De la Bucureşti până la Satu Mare, armenii de peste tot şi-au dat întâlnire în impozanta Catedrală din centrul orasului, unde Liturghia a fost oficiată de preotul paroh Szakács Endre, slujba fiind onorată şi de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, primit şi în acest an cu multă dragoste duhovnicească de creştinii prezenti. Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul paroh al Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni, judetul Harghita, Gál Hunor, care evidenţiat importanţa acestei mari sărbători în viaţa comunităţii armeneşti. La slujbă a fost prezent, ca invitat, PS Episcop Datev Hagopian,  Întîistătător al Bisericii Armene din România

Frumosul lăcaş de cult „Sfînta Treime”, construit între anii 1784-1804, în care este expusă renumita pictură atribuita lui Rubens „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, a adunat in jur de 400 de credinciosi la marea sarbatoare.

GALERIE FOTO

Varujan Vosganian, o prezenţă obişnuită la acest important eveniment, a revenit la Gherla cu acest prilej, alaturi ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Hamlet Gasparian. La manifestări au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, primarul in functia Marius Sabo si primarul ales Ioan Neselean, oficialitati locale, oaspeti si invitati.

IMG_3274

În timpul slujbei a cântat cunoscutul cor al Catedralei Armeneşti Gherla condus de Molnár Anna, iar piesa „Ave Maria” a fost interpretată şi de această dată de apreciata solistă a Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, Kirkósa Júlia. Ca solistă a mai evoluat în cadrul liturghiei artista Molnár Mária din Tîrgu Mureş, momente solemne ale slujbei.

Imediat după liturghie, la sediul parohiei a avut loc lansarea volumelor lui Szongott Kristof „Oraşul liber regal Gherla (1700-1900)” – volumul II si Genealogia,  traduse de Andrea Ghita şi prezentarea lucrarii ”Armenians in Romania – The studies of the people close to us” de Andreea Tănase. Au luat cuvantul Varujan Vosganian şi preşedintele filialei Transilvania Nord a UAR, Ioan Esztegár, amfitrionul şi sufletul acestei mari sărbători a armenilor. Mircea Tivadar a primit Diploma de merit acordata de Ministerul Diasporei din Armenia, pentru stradania si dedicatia de a pastra cultura armeana din Transilvania.

IMG_3315

IMG_3319

După amiaza, la sediul clubului armenilor de pe strada Ştefan Cel Mare a avut loc vernisajul expoziţiei de costume armeneşti din colecţia Simó Júlia şi a expoziţiei de sculptură în lemn a artistului Duha László.

Seara, la Casa Municipală de Cultură artiştii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au prezentat piesa „Strunga dintre moarte şi viaţă”, un spectacol realizat de Florin Kevorkian.

Szekely Csaba

după http://www.gherlainfo.ro