Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoare la Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

constanta 2

foto Dikran Nigosian

Duminică, 24 august a.c. a avut loc la Biserica Armeană din Constanța Liturghia închinată celebrării Sfintei Marii, Născătoarea de Dumnezeu. Această sărbătoare cumulează pentru constănțeni o semnificație în plus, Sfânta Maria fiind consacrată ca Sfânta Patroană și Ocrotitoare a marinarilor. Data ridicării Sale la cer este consfințită și declarată oficial ca Ziua Marinei.
Cum data propriu-zisă a acestei sărbători ne găsește, prin tradiție, pe cei mai mulți dintre noi, în pelerinaj la Suceava, la mânăstirile armenești Hagigadar și Zamca, serviciul religios de aici se desfășoară o săptămână mai târziu. Tot atunci se săvârșește și sfințirea strugurilor.
Anul acesta am avut onoarea și bucuria de a-l avea ca oaspete la această solemnitate pe Î.P.S.S. părintele episcop Tatev Agopian Muradian, care a oficiat serviciul religios – ajutat de părintele Hayg Azarian și dascălul Artur Boranian – în biserica devenită neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor. Altarul își tivise parcă marginea cu ciorchini de struguri aduși pentru sfințire.
În impresionanta sa predică, Î.P.S.S. a explicitat sensul și importanța acestei sărbători de „deghapohum” pentru Maica Domnului, adică de mutare a Sa din ținutul pământesc în cel ceresc. „Încetarea din viața pământească n-a fost o moarte, ci o plecare la Domnul, căci îngerii i-au luat trupul și l-au ridicat la cer. Când apostolii au venit să-i vadă trupul, acesta n-a mai putut fi găsit în mormânt, căci fusese mutat la cer. Sfânta Maria, Născătoarea de Dumnezeu – și-a continuat Sărpazan predica – este modelul deplin și ideal al mamei; de aceea fetele tinere sunt sfătuite de mamele lor să caute să-i semene. Atât de mult și-a iubit Fiul și i-a iubit pe oameni, încât a rămas – în timpul răstignirii – la piciorul Crucii, înfruntând – cu loialitate – pericolul și, de altfel, și-a jertfit întreaga viață pentru Iubirea de Fiu, de Tatăl ceresc, de oameni, devenind astfel un simbol universal al Iubirii. Dragostea creștinească, dumnezeiască, nu seamănă cu cea omenească; ea este pură, dezinteresată, este necondiționată și nu caută profit. Evanghelia ne îndeamnă să-i iubim chiar pe cei ce ne urăsc. E foarte greu să ai în viață prieteni loiali, credincioși, care să nu trădeze. De la Sfânta Maria trebuie să luăm, ca exemple, trei căi (procedee) de urmat în viață: să iubim, să iertăm, să fim loiali. În încheiere, Sărpazan i-a binecuvântat pe toți credincioșii, rugându-se ca Dumnezeu să ocrotescă și să întărească Biserica armeană, Țara Armeniei, România și pe toți credincioșii aflători în sfântul lăcaș, astăzi și pururi și în vecii vecilor.”
Poate că nu întâmplător, Dumnezeu a orânduit ca slujba parastasului de opt zile (utorenk) a conetnicului nostru, Aram Șișlian, slujitor ani mulți ai bisericii, să fie oficiată chiar de Î.P.S.S. părintele episcop Tatev. Fie ca Dumnezeu să păstreze în lumină sufletul lui Aram.
Am ieșit din biserică, simțindu-ne, parcă mai puri și cu sufletele mai ușoare.
Arșalui Gurău