Mihai Stepan Cazazian

Șapte ani fără Simion Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În urmă cu șapte ani, pe 7 noiembrie, comunitatea armeană din România și viața culturală dobrogeană primeau o grea lovitură odată cu trecerea la cele veșnice a lui Simion Tavitian (1926-2008) – publicist, scriitor și filatelist.

Simion Tavitian s-a născut la data de 3 februarie 1926, în oraşul Cetatea Albă din Basarabia, şi a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice.

Pasionat colecţionar, timp de 13 ani, Simion Tavitian a condus destinele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“. În 1995 a pus bazele „Magazinului de Filatelie, Cartofilie şi Numismatică”, publicaţie deosebit de valoroasă, premiată la saloanele de profil. Preocupat să aducă în prim-plan armenii din România, Simion Tavitian a scris peste 16 lucrări, studii literare, dar şi studii istorice şi sociale. Printre acestea se numără: „Dobrogea, tărâmul dintre ape”, „Armeni sub cupola Academiei“ şi „Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“. Remarcabile sunt cele trei volume tipărite în ultimii ani ai existenţei sale: „Armeni de seamă” (I), 2006, „Armeni din România” (II), 2007, şi „Armeni din România” (III), 2008, publicate la editura „Ex Ponto”, valoroase instrumente de documentare pentru istoricii şi cercetătorii care vor să afle mai mult despre contribuţia minorităților naționale în diverse domenii de activitate.

http://www.telegrafonline.ro

Uniunea Armenilor din România  organizează în memoria lui Simion Tavitian

o seară omagială pe data de 20 noiembrie orele 17.30

la AULA BIBLIOTECII JUDEȚENE I.N.Roman din Constanța

doc1 (2)