Redactor

Săptămîna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină – Slujba de la Catedrala Armeană din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Slujba din a 4-a zi din cadrul Săptămînii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină a avut loc sîmbătă 21 ianuarie la Catedrala Armeană din București o slujbă la care au participat reprezentanți ai cultelor din România, numeroși credincioși. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de către Biserica Romano-Catolică . „Să nu întorci răul cu rău, să învingi răul prin bine”, iar aceasta vine „din armonia pe care am creat-o între noi şi Dumnezeu; de acolo scoatem putere ca să nu răspundem răului cu rău, de acolo vine forţa ca învingem răul cu binele”. Sunt cuvintele ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, spuse la cuvântul de învăţătură de la celebrarea rugăciunii pentru unitate din cea de a patra zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Bucureşti.

Printre cei prezenţi în biserică, s-au numărat şi invitaţi speciali printre care domnul Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia la Bucureşti, şi domnul senator Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România. De asemenea, la fel ca în fiecare zi din Săptămâna de Rugăciune, s-au rugat pentru unitatea creştinilor cavalerii templieri.

„Suntem aici împreună pentru a întări rugăciunea şi relaţiile interconfesionale”, a spus la începutul cuvântului de bun-venit ÎPS Episcop Datev Hagopian. „Relaţiile interconfesionale nu au ca scop unirea unei singure Biserici, ci armonia dintre Biserici pentru a înfrânge provocările care sunt astăzi împotriva Bisericilor”. Duşmanul care este împotrivă în ziua de astăzi, a remarcat în continuare, „nu se vede, nu poate fi văzut cu ochii omeneşti; acest duşman trăieşte înăuntrul nostru: numele acestui duşman este indiferenţa”. Scopul celor ce cred este să o învingem. „De aceea”, a îndemnat spre final ÎPS  Episcop Datev, „veniţi să înfrângem aceste dificultăţi, indiferenţa”. „Să chemăm popoarele noastre spre Biserică pentru a pregăti trupul spre mântuire, pentru ca atunci când se vor îndepărta de această lume, să fie sigure că vor sta lângă Cristos”. ( vezi, mai jos, integral cuvîntul  de bun venit al IPS Episcop Datev Hagopian)

Pentru a înfrânge această indiferenţă trebuie „să întărim şi să păstrăm o armonie între noi, cultele care suntem aici de faţă”, a spus ÎPS Ioan Robu, continuând aceeaşi idee a Arhimandritului armean. Această armonie trebuie să fie o consecinţă a armoniei între noi şi Dumnezeu, iar aceasta este creată de către rugăciune. „Toată rugăciunea, orice rugăciune, creează, aprofundează armonia dintre noi şi Dumnezeu, devenim apropiaţi lui Dumnezeu, suntem cei care stăm în faţa Lui, recunoscând statul nostru de creaturi, recunoscând că suntem dependenţi total în existenţa noastră integrală de El, Creatorul”. După crearea acestei armonii între noi şi Dumnezeu, a continuat Arhiepiscopul Ioan, rugăciunea „pune bazele armoniei adevărate între noi şi semenii noştri”. Nu se poate să rămână fără rod dialogul nostru cu Dumnezeu, rugăciunea noastră cu Dumnezeu”.

O altă „bază creatore de armonie” cu semenii noştri, mai este vocaţia noastră, a smereniei. „Nu trebuie să cădem în ispita de a domina totul şi toate”. Şi pentru a practica încontinuu smerenia, „în faţa oricui şi oricând, nu trebuie niciodată să întrerupem această legătură pe care o avem cu Dumnezeu prin rugăciunea noastră de fiecare zi şi prin gândul pe care îl ridicăm către Dumnezeu”. „Prezenţa noastră aici”, a încheiat înaltul prelat catolic, „înseamnă rugăciune pentru unitatea noastră, pentru armonia dintre familiile de credinţă, armonia între noi”. Ea înseamnă şi o speranţă, „o speranţă, că va fi cât mai aproape întrupat cuvântul lui Cristos, rugăciunea Sa, ca toţi să fie una”.

ÎPS Episcop Datev Hagopian: Veniţi să înfrângem duşmanul dinăuntrul nostru: indiferenţa

În numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh. Amin. Iubiţi fraţi şi surori, îi dăm slavă Domnului Dumnezeu că ne-a învrednicit astăzi de a ne ruga împreună sub acoperişul acestui sfânt lăcaş. Suntem aici împreună pentru a întări rugăciunea şi relaţiile interconfesionale. Relaţiile interconfesionale nu au ca scop unirea unei singure Biserici, ci armonia dintre Biserici pentru a înfrânge provocările care sunt astăzi împotriva Bisericii, pentru ca împreună să putem lupta împotriva provocărilor care ne apar astăzi în faţă. Un părinte al Bisericii Armene, care a trăit în secolul al XII-lea, este vorba de sfântul Nerses Shnorali, a spus câteva cuvinte în legătură cu lucrare de unire a Bisericilor. Prima cuvântare: „Trebuie să fim uniţi în cazul problemelor grave”. A doua: „Trebuie să ne dăruim unuia altuia libertatea în problemele de o gravitate mai puţin scăzută”. Iar al treilea cuvânt pe care l-a spus, a fost că „în toate problemele trebuie să avem dragoste”.

Ei bine, iubiţii mei fraţi, Biserica Armeană a avut ca principiu aceste cuvântări timp de două mii de ani. În anul 1915, un milion şi jumătate de armeni se sacrificau pentru numele lui Cristos. Când turcii au venit şi i-au scos din case pe armeni pentru a-i omorî nu i-a întrebat pe nici unul dacă sunt ortodocşi, catolici sau protestanţi. Au fost ucişi atât ortodocşi, cât şi catolici şi protestanţi. În ziua de astăzi Bisericile au şi astfel de inamic, de duşman; acest inamic nu are o armată, nu este înarmat, acest duşman nu se vede, nu poate fi văzut cu ochii omeneşti; acest duşman trăieşte înăuntrul nostru: numele acestui duşman este indiferenţa. Iar astăzi toate Bisericile din lume au această mare provocare: credincioşii lor sunt indiferenţi.

Toate popoarele creştine se află astăzi în deznădejde, disperare şi în lipsă de speranţă. Scopul nostru, al tuturor, al celor ce cred, este să învingem aceste provocări. De aceea, iubiţi credincioşi şi iubiţi fraţi în Cristos, veniţi să înfrângem aceste dificultăţi, indiferenţa care este atât de importantă pentru popoarele noastre. Să chemăm popoarele noastre spre Biserică pentru a pregăti trupul spre mântuire, pentru ca atunci când se vor îndepărta de această lume, să fie sigure că vor sta lângă Cristos. Acesta este, de fapt, ţelul tuturor Bisericilor.

Le mulţumesc pentru prezenţă tuturor reprezentanţilor Bisericilor, fratelui nostru Episcop Ciprian, reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române, care se află aici cu noi, Arhiepiscopului şi Mitropolitului Ioan Robu, care se află aici ca reprezentantul Bisericii Latine, părintelui Episcop Mihai Frăţilă, Episcop de Bucureşti al Bisericii Greco-Catolice, Excelenţei Sale părintele Episcop Zikeli, reprezentantul Bisericii Lutherane, reprezentantului Bisericii Anglicane, care întotdeauna se află lângă noi şi reprezentanţilor tuturor Bisericilor evanghelice şi reformate calvine care se află astăzi împreună cu noi la acest ceas de rugăciune, şi, de asemenea, monseniorului de la Nunţiatura Papală. De asemenea, ne exprimăm adânca recunoştinţă pentru prezenţa între noi a Excelenţei Sale, domnul Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia la Bucureşti, şi îi mulţumim domnului senator Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România. De asemenea, le mulţumim şi fraţilor noştri templieri, care au fost întotdeauna alături de noi bucurie şi ajutor. Iar cele mai mari şi adânci mulţumiri le adresez vouă, fraţilor credincioşi, căci, fără voi, noi, slujitorii Bisericii, nu am fi avut vreun rost.

foto Paul Agopian

materiale extrase de pe site-ul  http://www.arcb.ro/