Mihai Stepan Cazazian

Săptămâna culturală la IAȘI – Concert extraordinar de jazz cu Harry Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

13217379_990261137676322_8903147254055977822_o

Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași a organizat pe data de 12 mai 2016, la sala Studio a Tvr Iași un concert extraordinar de jazz “De la blues la rezonanțe armenești”, cu Harry Tavitian ( pian, voce) și Aida Tavitian (voce).

POZA HARYOrganizarea acestui spectacol deosebit în cadrul Festivalului Internațional de cultură “ Semper Artes” a derivat din dorința noastră de a menține  vii tradițiile  și obiceiurile străvechi armenești în Iași și a avut ca scop final promovarea valorilor armene atât pe teritoriul României cât și în străinatate. La acest eveniment au participat membrii comunitătii armene din Iași, Bacău și Roman, ieșeni iubitori ai muzicii cu influențe  armenești, dar și invitați din Canada precum artistul Sergiu Cioiu si poetul canadian  Louis- Philippe Hebert.

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. “Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea un important critic de jazz austriac.

 

Harry Tavitian: „Revin cu bucurie la Iași la invitația Sucursalei Iași a Uniunii Armenilor din România condusă de eminentul fizician, prof. agop univ. dr.  Maricel Agop. O am ca invitată, de această dată, pe fiica mea Aida. Vă vom propune o călătorie de la blues – una dintre rădăcinile jazzului – la prelucrări din folclorul românesc și armenesc. Sunt armean prin naștere și român prin adopție; mă simt acasă în ambele spații spirituale – balcanic și caucazian. Influențele folclorului românesc și armenesc au fost prezente încă de la începuturi în muzica mea. De-a lungul anilor, folclorul a rămas unul dintre izvoarele mele cele mai importante de inspirație. Ceea ce încerc să fac este o sinteză între diverse surse, pornind de la esențe, să pun în valoare vecinătatea celor 2 culturi” , a declarat artistul inainte de inceperea concertului.

 

 

În data de 14 mai 2016, la Librăria Cărturești din incinta Complexului Palas din Iași, comunitatea armeană din Iași l-a avut ca invitat special pe domnul Varujan Vosganian – Președintele Uniunii Armenilor din Romania, la lansarea în premieră în România a volumului “Marie Vindecătoarea” de Louis- Philippe Hebert, în ediție  româno- franceză. Creația literară este un roman – poem, acesta fiind  una din cele mai originale apariții ale anului 2015, obtinând premiul “Prix du gouverneur général du Canada”, categoria: littérature jeunesse de langue française în octombrie 2015.

Lansare V.V.

Evenimentul a facut parte din ultima zi de activități culturale ale Festivalului Internațional “Semper Artes” pe care Uniunea Armenilor din Romania- Sucursala Iași le–a organizat împreună cu asociația cu aceleași nume.

Concluzionăm aceste rânduri amintind faptul că armenii din Iași se ghidează în demersul lor de promovare a valorilor armene dupa principiul următor : cultura este simbolul vieţii spirituale a unei comunităţi, iar evenimentele culturale organizate la Iași asigură perpetuarea tradițiilor armenești în societatea modernă.

Comunitatea armeană din Iași sprijină promovarea valorilor străvechi armene și încearcă să  asigure accesul maselor la cultura armeană, nu doar al elitelor, asigurând așadar o vizibilitate maximă a identității armene pe teritoriul României.

 Daria Tănăsucă