Redactor

SAMUEL TILBIAN : Statutul Arțakhului a fost amânat, din nou, până la calendele grecești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

După încetarea focului sub egida Moscovei, la 9 noiembrie 2020, la sfârșitul căreia Rusia a obținut în cele din urmă desfășurarea forțelor sale la sol, pe care nu a putut să o obțină după încetarea focului din 5 mai 1994 (Protocoalele de la Bișkek) și războaiele de 4 zile din aprilie 2016 și Tavuș pe 12 iulie 2020, ne-am întors din nou la situația anterioară. (…)

Dacă instituțiile internaționale (ONU, Grupul de la Minsk) ar aborda problema statutului Arțakhului și a frontierelor sale, nu ar putea ignora documentele care stabilesc granițele recunoscute.
Trebuie să fim conștienți de faptul că dreptul internațional are geometrie variabilă și că este folosit de puteri în funcție de interesele lor.
Astfel, puterile occidentale folosesc Turcia, aliatul lor pe frontul estic al NATO, ca un veritabil cal troian, pentru a înconjura Rusia, ceea ce explică aprobarea implicită a Statelor Unite și a aliaților săi, inclusiv a Israelului, față de ofensiva turco-azeră.

Ofensivă menită să sprijine expansionismul Azerbaidjanului, slăbirea și fragmentarea Iranului și, în cele din urmă, scoaterea definitivă a Georgiei și Azerbaidjanului de sub influența Rusiei și încorporarea lor în NATO. Un Azerbaidjan care a semnat deja un tratat de alianță militară cu Turcia, membră a NATO.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că agresiunea turco-azeră a primit sprijin implicit din partea Pakistanului, Ucrainei și Georgiei și a multor alte țări.

În cele din urmă, nu ne putem aștepta la nimic de la marile puteri, inclusiv Rusia, în acest mare joc. Mari puteri care au și interese economice uriașe în Azerbaidjan. Tăcerea sau absența unei reacții concrete în geopolitică înseamnă aprobare.
Rețineți nerăbdarea cu care Charles Michel, președintele Consiliului European, a mers la Tbilisi pentru a „dezamorsa situația” după disensiunile interne, în timp ce situația din Armenia nu provoacă decât declarații formale.
După pierderea Arțakhului, următoarea victimă a marilor jocuri este Armenia?

Samuel Tilbian este autor al cărții De l’Ararat à Charvieu “sans retour possible”

extras din comentariul publicat în armenews