Mihai Stepan Cazazian

ȘAH / Levon Aronian a triumfat la Tbilisi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Tbilisi s-a desfasurat  intre 2 si 28 septembrie un important concurs de sah, Cupa  Mondiala la Sah 2017. Turneul a fost dotat cu premii in valoare de 1.280.000 de dolari. La turneu au participat 128 dintre cei mai buni sahisti din 70 de tari din lume, miza fiind in afara laturii financiare si calificarea a primilor doi clasati la Turneul Candidatilor pentru stabilirea celui ce va lupta pentru titlul mondial cu actualul campion mondial , norvegianul Carlsen Magnus. Vom urmari acest turneu la Berlin in perioada 10-28 martie 2018.

La Tbilisi au participat  doi campioni mondiali, Carlsen Magnus (campionul en titre) si fostul campion mondial indianul Viswanathan Anand. Mentionez si prezenta unui tanar sahist american de origine armeana Samuel Sevian.

Turneul a fost în sistem eliminatoriu. Au fost formate 64 de perechi si s-au jucat două partide, fiecare jucator avand pe rand la deschidere albele sau negrele. Cine castiga se califica mai departe, fiind posibil un rezultat de 2-0 sau 1,5-0,5. In caz de egalitate (nu mai intru in amanuntele regulamentului concursului) meciul continua tot cu doua partide pana se stabilea un castigator.

Levon Aronian a intalnit in turul 1 pe sud africanul Daniel Cawdery pe care l-a invins cu 2-0, in turul doi a trecut de chinezoaica Yifan Hou cu 4-2, in turul 3 l-a depasit pe rusul Maxim Matlakov cu 4,5-3,5, in turul 4 l-a invins pe rusul Daniil Dubov cu 1,5-0,5, iar in turul 5 a trecut de ucrainianul Vassily Ivanchuk cu 1,5-0,5.

In semifinale Levon Aronian l-a intalnit pe sahistul francez  Vachier-Lagrave Maxime si a obtinut victoria cu 5-4. In acest moment a obtinut calificarea la Turneul Candidatilor 2018.

A urmat marea finala in care a jucat cu chinezul  Ding Liren , Levon Aronian fiind declarat castigator cu scorul de 4-2. Trofeul competitiei a fost inmanat de ministrul sportului si tineretului din Georgia, Tariel Khechikashvili. In plus Levon Aronian a obtinut si un premiu de 120.000 de dolari.

Levon Aronian va implini peste cateva zile 35 de ani, fiind născut pe 6 octombrie la Erevan.

Iar pe 30 septembrie s-a căsătorit cu Arianne Caoili la mănăstirea Saghmosavank din Armenia.

Gabriel Antonie Lazarovici