Redactor

ȘAH | Au fost desemnați campionii de șah, la feminin și masculin, ai Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Al 77-lea Campionat de șah feminin din Armenia s-a încheiat cu victoria lui Mariam Mkrtchyan. Clasamentul după ultima runda: Mariam Mkrtchyan – 7 puncte, Susanna Gaboyan – 6.5, Maria Gevorgyan – 6, Astghik Hakobyan – 4.5 Narine Gasparyan – 4.5, Veronika Khachatryan – 4, Mariam Avetisyan – 3,5, Nare Arakelyan – 3,5, Asya Edigarchatry – 3,5, Anna 2,5 Khachatryan. Campioana armeană din 2021 Susanna Gaboyan a ocupat locul doi cu 6,5 puncte. Au participat la turneu zece jucătoare de șah. Mariam Mkrtchyan este născuta în 2004 si are un ELO de 2300. Nu intră în clasamentul primelor 100 de șahiste din lume.

Al 82-lea campionat de sah masculin al Armeniei s-a încheiat cu victoria lui Manuel Petrosyan.

Manuel Petrosyan a obținut 8 puncte din 11 puncte posibile, iar urmăritorii săi Hayk Martirosyan și Shant Sargsyan  au avut 7,5 puncte. De menționat că Shant Sargsyan a terminat concursul fără înfrângere, dar a avut prea multe remize.

Hayk Martirosyan și Shant Sargsyan au împărțit următoarele două locuri cu câte 7,5 puncte fiecare. Hayk a fost recunoscut al doilea cu coeficienți suplimentari. La competiție au participat  sahiștii: Samvel Ter-Sahakyan, Shant Sargsyan, Hayk Martirosyan, Manuel Petrosyan, Arman Pashikyan, Hovhannes Gabuzyan, Zaven Andriasyan, Tigran Petrosyan, Tigran Harutyunyan, Arman Mikayelyan, David Shahinyan ,Mamikon Gharibyan. Din nefericire campionul din 2016, Zaven Andriasyan, a trebuit să se retragă fiind făcut “mat” de Covid !

Înainte de începerea campionatului, Manuel Petrosyan, a avut un cantonament de pregătire cu Levon Aronian, la Tzarkadzor, timp de 5 zile. Noul campion al Armeniei este născut în 1998 și a fost în 2016 campion Mondial de junior U18. Are un ELO de 2620 ceea ce înseamnă că nu intră în rândul primilor 100 de șahisti din lume.

Gabriel Antonie Lazarovici