Mihai Stepan Cazazian

S.U.A. / Vizită istorică a președintelui Arțakh-ului la Capitol Hill din Washington

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Deși criticată  puternic de către autoritățile de la Baku, vizita Președintelui  Republicii Arțakh, Bako Sahakyan, în Statele Unite a avut un moment istoric la Washington unde miercuri 14 martie, a ținut un discurs, la Capitol Hill în fața membrilor Congresului SUA. Reuniunea a fost informală, dar prezența președintelui Sahakian în templul democrației americane i-a dat un caracter oficial. B. Sahakian s-a întâlnit cu un “grup de membri ai Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, cu care a discutat situația din Karabagh și relațiile dintre Arțakh și Statele Unite, procesul de soluționare a conflictului cu Azerbaidjanul și probleme legate de securitatea regională “. În sediul Congresului SUA, B. Sahakian a fost oaspetele de onoare la o recepție dedicată celei de-a 30-a aniversări a Mișcării Karabagh. În discursul său, B. Sahakyan a subliniat importanța întâlnirilor organizate de către puterea legislativă supremă a Statelor Unite, spunând că dorim să „consolidăm responsabilitățile noastre în această muncă dificilă, în același timp cu consolidarea și extinderea relațiilor noastre bilaterale “. “Sunt optimist – va fi așa, deoarece considerăm Statele Unite ca o țară prietenă, o țară care a devenit a doua casă pentru milioane de armeni. Sunt optimist, pentru că aici avem prieteni sinceri, dedicați și cinstiți, care s-au aflat de-a lungul timpului alături de Karabagh, au sprijinit poporul nostru oferind informații corecte despre țara noastră în întreaga lume. Salutăm legăturile noastre de prietenie, considerându-le ca un bun prețios “, a spus liderul din Karabagh în discursul său. Bako Sahakian, citat de serviciul său de presă, a  adăugat că Arțakhul „apreciază foarte mult sprijinul arătat de către poporul american“ și a subliniat „rolul special pe care Camera Reprezentanților, Senatul, prietenii noștri deputați și senatorii l-au jucat în acest proces “. Liderul din Karabagh a subliniat, de asemenea, “contribuția semnificativă a [Washingtonului] la menținerea păcii și stabilității în regiunea noastră, la o soluționare pașnică și justă a conflictului dintre Azerbaidjan și Karabagh”.

Întîlnire cu reprezentanți ANCA

Comitetul Național Armean al Americii (ANCA), cea mai mare organizație armeană din SUA, a salutat acest eveniment, menționând că este pentru prima oară când un lider al Karabaghului face o vizită la Capitoliu. Chiar înaintea  vizitei lui B.Sahakian în SUA, autoritățile de la Baku, l-au convocat pe ambasadorul SUA în Azerbaidjan, Robert Cekuta, pentru a-i remite o notă de protest adresată Departamentului de Stat al SUA. În această notă, autoritățile din Azerbaidjan au cerut Statelor Unite să “respecte principiile dreptului internațional și să nu permită pe teritoriul lor desfășurarea unor activități ce încalcă suveranitatea Azerbaidjanului”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe azer Hikmet Hajiyev a declarat la rândul său, că vizita ar putea „pune în pericol grav procesul de negociere [Nagorno-Karabagh] și reînvie tensiunile din regiune“. În prima zi a vizitei sale la Washington, pe 13 martie, Bako  Sahakian a fost la Ambasada Armeniei din Statele Unite.