Mihai Stepan Cazazian

S.S. KAREKIN II : „Arțakh este și leagănul creștinismului”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos al Tuturor Armenilor, a făcut o vizită de trei zile în Arțakh după cea din regiunea Syunik din 4 iunie. Sfântul Scaun din Ecimiadzin a menționat faptul că Patriarhul a adus cu el moaștele Sfântului Grigorie Luminătorul, ca sursă de binecuvântare și consolare pentru oamenii evlavioși din Arțakh.
Delegația condusă de președintele UGAB, Berdj Sétrakian, a fost întâmpinată la graniță de primatul eparhiei Arțakh, episcopul Vrtanes Abrahamyan, precum și de comandantul adjunct al forțelor ruse de menținere a păcii, Boris Grishin.

La Stepanakert, Sanctitatea Sa a vizitat cimitirul. Acolo a fost întâmpinat de președintele Arțakhului, Arayik Harutyunyan, și de membri ai guvernului. După ce a depus o coroană de flori în fața „Flăcării veșnice” și a adus un omagiu celor dispăruți, Sanctitatea Sa s-a rugat lui Dumnezeu pentru sufletele eroilor armeni uciși în timpul celui de-al doilea război din Arțakh. Însoțit de liderii țării, patriarhul armean a trecut pe la mormintele soldaților căzuți.

Catolicosul, însoțit de fostul președinte al Republicii Nagorno-Karabakh, Bako Sahakyan, a vizitat mănăstirea Amaras, unde a fost primit de armeni și soldați din comunitățile învecinate. Acolo s-a rugat pentru pacea sufletelor tinerilor eroi care au murit în apărarea patriei cerându-i lui Dumnezeu „să aibă milă infinită pentru protecția dreptului sacru al armenilor din Arțakh”.

Sanctitatea Sa i-a adus binecuvântarea și mesajul către oamenii prezenți chemând la răbdare. „Această promisiune a Domnului nostru Iisus Hristos, care ne cheamă la răbdare și credință, ne va ajuta să mergem mai departe, să biruim adversitatea, durerea și tristețea. Calvarul pe care l-am parcurs, prin problemele care ne stau în față, nu ne poate face să disperăm, ci dimpotrivă, ele ar trebui să ne unească și să ne întărească mai mult, ar trebui să ne facă mai înțelepți să învățăm din greșelile noastre, să evaluăm în mod echilibrat situațiile. În vremuri de încercări și necazuri, este deosebit de necesar să fim uniți, apropiați credinței părinților noștri, Domnului nostru Iisus Hristos, patriei noastre sanctificată de sângele și sudoarea de secole a poporului nostru, cu credința de nezdruncinat că Domnul este cu noi în ceasul încercării dar vom avea puterea de a ne ridica ”.

„Artsakh, care este o parte dragă a patriei noastre, este și leagănul creștinismului”, a spus Patriarhul, menționând că „discipolii Sfântului Tadeu și Yeghișa au predicat în Arțakh, au răspândit lumina creștinismului în Arțakh și nepotul Sfântului Grigorie Luminătorul, Sfântul Grigoris Hayrapet este înmormântat aici iar Sfântul Mesrop Maștoț a deschis una dintre primele școli din Arțakh ”.
Catolicosul a mai spus „că împreună, trecând prin multe încercări, făcând sacrificii, cu devotament necondiționat, ar trebui să fim demni de curajoșii noștri fii, care și-au sacrificat viața patriei, apărând Arțakhul și Armenia.”

După ce i-a binecuvântat pe oameni, Catolicosul a adus un omagiu Sfântului Petru, a meditat la Mormântul lui Gregoris Hayrapet, apoi a aflat despre lucrările de reconstrucție ale mănăstirii Amaras.

Delegația patriarhală a călătorit apoi la Machkalashen, unde Patriarhul s-a întâlnit cu familiile în suferință, aducându-le consolare și binecuvântare.