Arhiepiscopia Armeana

S.S. Karekin al II-lea, Patriarh Suprem, Catolicos al Tuturor Armenilor, a avut o întrevedere online cu Întâistătătorii Eparhiilor Armene din Europa

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S.S. Karekin al II-lea Patriarh Suprem, Catolicos  al Tuturor Armenilor, a ținut o teleconferință  pe 24 iunie a.c. cu  Întâistătătorii, Locțiitorii și Delegații Patriarhali ai Eparhiilor Armene din Europa. În formatul respectiv au participat: delegat Patriarhal în Europa de Vest P.S. Arhiepiscop  Hajak  Parsamyan, delegat Patriarhal în Europa Centrală și în Suedia P.S. Episcop Tiran Petrosyan, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Franța P.S. Episcop  Vahan  Hovhannisyan,  Întăistătătorul Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul  Eparhiei Armene din Marea Britanie și al Irlandei de Nord P.S. Episcop  Hovakim  Manukian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Germania P.S. Episcop Serobve Isahanyan, Intâistătătorul Eparhiei Armene din Țările Baltice P.S. Episcop Vardan Navasardyan, Locțiitorul Eparhiei Armene din Elveția P.C. Arhimandrit Gusan Algeanyan, Locțiitorul Eparhiei Armene din Grecia P.C. Arhimandrit  Horen  Arachelyan.

            S.S. Karekin al II-lea  Patriarhul Suprem a salutat și binecuvântat reprezentanții spirituali ai bisericiilor armene  din Europa și a subliniat importanța acestor întâlniri periodice. S.S. Karekin al II-lea a salutat  realizările tehnologiei moderne prin care se pot stabili legături directe cu Sfântul Scaun de la Echmiadzin și Patriarhul Suprem, și-a exprimat încrederea că asemenea legături fac posibile o și mai bună colaborare în domeniul spiritual și vor contribui la dezbaterea mai largă a problemelor ce apar în viața bisericească și vor ajuta la schimbul de experiență.

            S.S. Patriarhul Suprem a sugerat participanților pentru o mai bună organizare și dezbatere despre tradițiile și canoanele Bisericii Armene, crearea unor cursuri on-line în eparhii pentru aprofundarea lor în rândul slujitorilor spirituali și al celor administrative, la care, pentru realizarea lor, își pot aduce aportul personalul laic și cel al congregației al Sf. Scaun de la Echmiadzin.

            La întrevederea on-line s-au discutat un șir de probleme care au o strânsă legătură cu viața spirituală din fiecare Eparhie armeană din Europa. Întâistătătorii Eparhiali au transmis date legate de viața spirituală actuală din fiecare Eparhie, despre situația existentă în contextul pandemiei, măsurile luate pentru  prevenirea  și  stoparea transmiterii bolii în rândul enoriașilor.

            Cu mare bucurie a fost primită vestea că, în curând, în Europa vor fi deschise și vor funcționa bisericile, păstrând regulile de distanțare. Cu acest prilej s-a examinat și discutat metoda de a distribui Sfânta Împărtășanie. S-a stabilit, că până la noi dispoziții trebuie  păstrată forma tradițională,  păstrând regulile de igienă.

        S.S. Karekin al II-lea a împărtășit date cu privire la programele ce sunt efectuate în contextul pandemiei de către Sf. Scaun de la Echmiadzin în domeniile sociale, de  educație și de sănătate. Cu acest prilej Sanctitatea Sa a apreciat și le-a mulțumit reprezentanților Eparhiilor care prin donații au ajutat Sf. Scaun de la Echmiadzin și au sprijinit conaționalii ce aveau nevoie de ajutor.

O referire specială a avut S.S. Karekin al II-la despre  lucrările  de  consolidare  și  renovare  care se efectuează  la Sf. Scaun de la Echmiadzin, totodată informând că pe 14 iunie a fost sfințită și repusă crucea de pe cupola central.  Sanctitatea Sa a subliniat că repunerea crucii este un semn de  binecuvântare de la harul divin, de speranță, și de faptul că vom reuși să trecem  peste greutățile prezente și se va restabili cursul normal al vieții.

Pe parcursul discuției online, S.S. Patriarhul Suprem a îndemnat reprezentanții spirituali să întărească și mai mult viața bisericească a comunităților armene din Eparhii întru prosperitatea lor. A subliniat importanța revigorării vieții spirituale de către clerici în munca lor pastorală pentru ca fiecare armean să fie  inclus în viața bisericească și comunitară, astfel întărindu-se legătura directă între individ și biserică, patrie, pentru păstrarea identității naționale.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România