Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM / S-a stins din viață Vartan Gregorian, co-fondatorul Inițiativei Umanitare Aurora

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 15 aprilie 2021 s-a stins din viață Vartan Gregorian, co-fondator al Inițiativei Umanitare Aurora și membru al Comitetului de selecție a Premiului Aurora. A fost un umanist armeno-american, un erudit, un profesor.

Născut în 1934 la Tabriz, Iran, din părinți armeni, dr. Gregorian a urmat cursurile primare în Iran și cele secundare în Liban. În 1956 a intrat la Universitatea Stanford, unde a absolvit cu onor în 1958. A obținut un doctorat în istorie și științe umaniste la Stanford în 1964. Dr. Gregorian a predat istoria Europei și a Orientului Mijlociu la San Francisco State College, Universitatea din California din Los Angeles și Universitatea din Austin Texas.

În 1972, s-a alăturat Facultății de istorie a Universității din Pennsylvania unde predă istoria Asiei de Sud. A fost decan al Facultății de Arte și Științe de la Universitatea din Pennsylvania, în 1974 și patru ani mai târziu a devenit cel de-al 23-lea rector până în 1981.

După o carieră academică de două decenii, dr. Gregorian a condus Biblioteca Publică din New York. Lui i se datorează recăpătarea de către bibliotecă a statutului de monument cultural. În 1989, a fost numit președinte al Universității Brown. În timpul mandatului său, a condus o campanie care a strâns peste 500 de milioane de dolari, ridicând nivelul donațiilor instituției la peste un miliard de dolari. În plus, în timpul mandatului său de președinte au fost stabilite aproximativ 250 de cursuri generale de studiu.

Dr. Gregorian a fost beneficiarul a numeroase burse, inclusiv din partea John Simon Guggenheim Foundation, The American Council of Learned Societies, The Social Science Research Council, și The American Philosophical Society. A primit numeroase diplome de onoare și a fost decorat de guvernele francez, italian, austriac și portughez. Este laureat al Medaliei Naționale de Științe Umaniste și a Medaliei Libertății.

Din 1997, dr. Gregorian a fost al doisprezecelea președinte al Corporației Carnegie din New York, o instituție subvenționată de Andrew Carnegie.

În 2015, împreună cu Noubar Afeyan și Ruben Vardanyan, a co-fondat Inițiativa Umanitară Aurora în numele supraviețuitorilor genocidului armean și drept recunoștință față de salvatorii lor. Inițiativa Umanitară Aurora și programul său emblematic, Premiul Aurora pentru trezirea umanității, încearcă să transforme această experiență într-o mișcare globală, abordând provocările umanitare din întreaga lume, cu accent pe ajutorarea celor săraci.

comunicat primit de la auroraprize.com