Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață prof.dr. ȘTEFAN PAMBUCCIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din Statele Unite ne-a parvenit o veste tristă la acest sfârșit de an. Prof. dr. Ștefan Pambuccian, a decedat, pe neașteptate  în ziua de 23 decembrie la locuința sa din Riverside (Chicago).

S-a născut în România la 30 septembrie 1957 din părinții armeni, Krikor și Sona Pambuccian și a crescut într-o familie iubitoare, alături de sora lui, Alice și fratele  Victor-Vasken, fiind admirat și iubit de familie, prieteni și colegi. A urmat medicina ca și tatăl său, renumitul anatomopatolog prof. dr. Krikor Pambuccian la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, între anii 1977 și 1983 și a fost șef de promoție al clasei sale. În anii 1983-1986, urmează stagiatura ca intern generalist la Spitalul „Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti. În 1989 se stabileşte în SUA. Între 1990 şi 1994, este rezident şi apoi fellow de patologie anatomică şi clinică la Lenox Hill Hospital din New York (N.Y.), apoi în anii 1995-1996, la Johns Hopkins Hospital din Baltimore (Maryland) şi Armed Forces Institut of Pathology din Washington (D.C.). Obţine examenul de specialitate în patologie (Diplomate of the American Board of Pathology Combined Anatomie and Clinical Pathology) în 1994 şi subspecializare în citopatologie în 1996.  În 2012 ajunge profesor  titular la University of Minnesota (Mineapolis). Din 2012, devine profesor la Loyola University of Chicago, unde este pe rând director de patologie chirurgicală, director de patologie anatomică şi adjunct al catedrei de patologie. În 2002, devenise cetăţean american. A publicat peste 150 de articole în reviste de specialitate de patologie, majoritatea în domeniul citopatologiei precum și capitole în cărţi de specialitate; a publicat o monografie dedicată citopatologiei ganglionilor limfatici. A fost membru al mai multor societăţi ştiinţifice din SUA şi al Academiei Internaţionale de Citologie. A fost editor asociat al revistei de specialitate Diagnostic Cytopatology şi membru al comitetelor editoriale la mai multe reviste.

2010 la dezvelirea bustului prof.dr. Krikor Pambuccian, Ștefan alături de sora, Alice, fratele Victor și sculptorul David Sandor

În anul 2010 a participat, la București la sesiunea ştiinţifică cu tema Krikor Pambuccian (1915-1996) şi destinul Morfologiei Normale şi Patologice din România. 95 de ani de la naştere organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.  Tot atunci a fost dezvelit și bustul profesorului Krikor Pambuccian, lucrare realizată de sculptorul David Sandor.

Era însurat din 1985 cu Corina, colegă de facultate la medicină și aveau un fiu. Slujba de înhumare va avea loc miercuri 30 decembrie în prezența unui preot armean.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

În luna aprilie a acestui an a acordat un interviu portalului 360medical.ro în care fiind întrebat Ce este diferit la această pandemie ( covid 19) față de cele anterioare? el spunea :

Cred că răspunsul este: NOI. Noi suntem diferiți față de toate pandemiile anterioare. Nu mai acceptăm să moară milioane. Ne sacrificăm cu toții, ducem economia mondială de râpă, pentru ca să salvăm cât mai mulți membri ai speciei umane. Cred că este foate lăudabil și, în mare parte, se datorește presei, televiziunii și internetului, care ne-au făcut să urmărim în direct pandemia.

2 Responses to S-a stins din viață prof.dr. ȘTEFAN PAMBUCCIAN

  1. Pingback: Prof. dr. ?tefan Pambuccian s-a stins din via?? în SUA – blog.medicalelearning.ro

  2. Cristescu Eugenia-Florica January 27, 2021 at 8:22 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si lumina!
    Condoleante familiei indolliate!