S-a stins din viață prof. dr. SILVIA BURDEA
În data de 5 iulie s-a stins din viață, la New York prof. dr. Silvia Burdea ( născută Matosian ). După o activitate ca profesor universitar în România familia Burdea s-a stabilit la New York unde Silvia a activat atît în cadrul comunității românești cît și armene.
A tradus din limba franceză în limba română, cu prioritate, romanele lui Herve Bazin, preşedintele Academiei “Goncourt”, pe care l-am cunoscut personal în 1972 cînd a participat la Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Profesorilor de Franceză (Federation Internationale des Professeurs de Francais) ce avusese loc la Grenoble. A urmat o corespondenţă stimulatoare despre romanele dînsului, pentru ca în anul 1981, cu ocazia altei vizite în Franţa, marele scriitor francez să-i acorde “dreptul de proprietate” pentru traducerea în limba română a tuturor operelor sale prezente şi viitoare.
A colaborat strîns și cu Editura Ararat unde a publicat, în calitate de traducător volumele: Henri Verneuil – Mayrig ; Aida Aznavour-Garvarentz – Frățiorul ; Charles Aznavour – Timpul de odinioară ; Calouste Sarkis Gulbenkian – Omul și opera sa. A fost o activă și neobosită luptătoare pentru cauza armenilor și a susținut permanent, activitatea culturală a Comunității Armene din România. Într-un interviu publicat în 2010 și preluat de revista Ararat ea spunea :
“Fără nicio îndoială, cea mai mare realizare a mea este fiul meu. El este lumina vieţii mele. Apoi este cariera mea universitară care mi-a adus multe satisfacţii profesionale şi sufleteşti. Suportul meu fundamental este credinţa în Dumnezeu care îţi dă putere, linişte sufletească, te ajută să fii bun şi generos cu cei din jur. Credinţa m-a ajutat şi mă ajută în drumul meu onest prin viaţă.”
Uniunea Armenilor din România transmite familiei Burdea, fiului Grigore și nepotului Patrick sincere condoleanțe în aceste momente de durere. Numele Silvia Burdea va rămâne veșnic înscris în cartea personalităților pe care această comunitate le-a dat și care fac cinste neamului armenesc.